1

Open dag energieonderzoeksinstituut DIFFER




Open dag energieonderzoeksinstituut DIFFER

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Belangstellenden, studenten, onderzoekers, families, kinderen, wetenschappers, kortom, iedereen die wil kan binnenlopen bij het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven. Het programma is gevarieerd en energiek. Want DIFFER doet wetenschappelijk onderzoek naar de toekomst van de energie. En dat kun je vandaag bekijken, beluisteren, en natuurlijk lekker aanraken.

Een greep uit het programma: presentatie van de Fusion Road Show over de toekomst van de energie met veel live experimenten, 15-minutenminimasterclasses van onze jonge onderzoekers, open laboratoria, tekenkamer en fijnmechanische werkplaats, fotopuzzeltocht door het gebouw voor jong én oud, kinderen zweven op een magneet, ‘duurzame’ rondleidingen door het fonkelnieuwe en super duurzame laboratoriumgebouw met driedubbelglas, negenhonderd zonnepanelen en een echte zaagtandgevel (…), de grote live Weet-jij-het-meest-over-energiequiz, en meer. Bijzonder is de komst van de Belgische wetenschapper, presentator en comedian Lieven Scheire die een openbare vraag- en antwoordsessie leidt waar iedereen alle vragen over wetenschap en energie mag stellen. Ze worden meteen live beantwoord, door Lieven zelf of door enkele wetenschappers die hem terzijde staan. Daarnaast komt Ans Hekkenberg, ambassadeur van Techniekpact (naast Andre Kuipers en Doekle Terpstra), een workshop geven van ongeveer twintig minuten speciaal voor meisjes. Natuurlijk is iedereen welkom. Let wel op, Ans geeft de workshop maximaal drie keer en er is een beperkt aantal plaatsen.

Verder is er een live energiequiz: hoeveel blikjes koolzuurhoudende frisdrank zijn nodig om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terug te brengen naar een acceptabel niveau? Hoe warm is de zon eigenlijk? En hoe oud?

En natuurlijk zijn er de echte proeven tijdens de Fusion Road Show, maar eigenlijk vind je ze door het hele laboratorium. En anders laat je je gewoon verbazen. Zo maken we hier heel gewoon vierkante rondjes.

 Bezoek www.differ.nl

Open dag energieonderzoeksinstituut DIFFER
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.