Indiase Drupad concert: Sayeeduddin Dagar




Indiase Drupad concert: Sayeeduddin Dagar

» Let op: deze activiteit is voorbij «

20:00 - 21:00: Bert Cornelis (Surbahar) & Pandit Udhav Shinde (Pakhawaj)
21:00 - 21:20: Pauze
21:20 – 22:45: Ustad Sayeeduddin Dagar (Drupad zang) & Pandit Udhav Shinde (Pakhawaj)

Drupad is de oudste vorm van Indiase klassieke muziek en word diep geassocieerd met nada yoga en klankmeditatie. Drupad wordt gekarakteriseerd door lange diepe tonen, precisie van toon en heeft een majestueus en meditatief karakter. De Drupad muziek staat synoniem tot de Dagar familie. Deze illustere familielijn gaat terug tot de 13e eeuw en telt inmiddels 20 onafgebroken generaties van Drupad muzikanten.

Ustad Sayeeduddin Dagar, de laatst levende grootmeester van de 19e generatie, zal op deze avond de hoofdrol vertolken. ‘Ustad’ is een titel die word gegeven aan grootmeesters en betekend geleerde. Ustad Sayeeduddin Dagar wordt gezien als een van de grondleggers van Drupad in Europa en is een belangrijk exponent van deze muziekstijl. In alle nederigheid beschouwd hij zichzelf als een student van Drupad, nog altijd in de leer. Dagar treedt tot op de dag van vandaag op met zijn 400 jaar oude Tanpura’s, deze prachtige drone instrumenten inspireren hem tijdens elke uitvoering. Zijn toewijding voor deze muziekvorm is terug te horen in de pure en zuivere vertolking van eeuwenoude composities in traditionele raga’s. Zijn precisie van toon en complexe mathematische ritmes getuigen hoe bijzonder en uniek hij is binnen de Drupad muziek. Dagar is een bijzondere leraar en artiest en onderhoud een intensief les en concertprogramma. Hij heeft opgetreden in bekende concertzalen en festivals in India en Europa. Om een paar te noemen: Tansen Samaroh, Savai Gandharva, Dhrupad Mela in India, Muziekpublique in Brussel, Theatre de la Ville in Parijs, Tropentheater in Amsterdam en de prachtige Basilique de Vézelay in Frankrijk. Voor dit concert keert hij na 15 jaar terug in Nederland.

De avond zal starten met een bijzonder Surbahar optreden van de zeer getalenteerde Bert Cornelis. Bert is een protegé van de befaamde Sitar en Surbahar meester, Pandit Ashok Pathak. Bert heeft zich de afgelopen 20 jaar volledig toegewijd aan de traditionele Indiase klassieke muziek. Hij geeft al jaren bijzondere optredens in India, Europa en de V.S. Daarnaast heeft hij zijn academische muziek studie afgerond aan de prestigieuze Prayag Samhiti University in Allahabad, India. Een uitvoering van Bert is diep, spontaal en gevoelig. De Surbahar is een eeuwenoud instrument en behoord tot de veena familie, het instrument staat beter bekend als de “Bass-sitar”. De Surbahar leent zich door middel van zijn lange, meditatieve klanken uitstekend voor het bespelen van Drupad. De Surbahar wordt tegenwoordig door slechts enkele artiesten bespeeld, Bert is vastberaden om deze traditie voort te zetten.

Ustad Sayeeduddin Dagar en Bert Cornelis worden begeleid door een vooraanstaande pakhawaj spelers uit India, Pandit Udhav Shinde. Zijn spel staat bekend om de steevaste ritme begeleiding en nauwkeurige en complexe improvisaties. Udhav Shinde heeft vele bekende artiesten zoals Asad Ali Khan, Bahauddin Dagar, Uday Bhawalkar en de Gundecha brothers begeleid op de Pakhawaj.

Bezoek www.dharoharfoundation.com of email naar info@dharoharfoundation.com voor meer informatie over dit prachtig dubbel concert.

 Bezoek www.dharoharfoundation.com

Indiase Drupad concert: Sayeeduddin Dagar
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.