1

Delicate voorjaarsbloeier

Voorjaarsbloeiers in overvloed

Paleis het Loo Redactioneel door

archief oud artikel 3 mei 2006 Apeldoorn, Groningen De tuinen van Paleis het Loo besteden dit voorjaar speciale aandacht aan een welbekende voorjaarsbloeier, de aurikel. Deze plant behoort tot de familie van de Primula en bloeit in groepjes van vier tot twaalf goudgele bloemen. Van 26 april tot en met 9 mei is deze zeldzame voorjaarsbloeier te zien in de presentatie 'Delicate schoonheid'.

Dé favoriet

De aurikel is een uit de Alpen afkomstige primulasoort, waar het de grootste voorkomende sleutelbloem is. Vooral bij de wat rijkere burgerij en de aristocratie uit de 17e en 18e eeuw was de aurikel favoriet. De planten waren in die tijd, en nu nog steeds, zo bijzonder en zeldzaam dat ze in een speciaal aurikeltheater werden uitgestald en bewonderd. In de Koninginnetuin van Paleis het Loo is een zelfde soort theater nagebouwd.

De Koninginnetuin

Gepoederd, gestreept en dubbelbloemig: de aurikel is bij Pleis het Loo in verschillende soorten te bewonderen. Zowel in het aurikeltheater in de Koninginnetuin als in de verschillende tuinparterres. In het museum zijn folders verkrijgbaar waar een wandeling langs de bloemen in staat beschreven.

De verschillende soorten primula’s zijn alleen in de tuinen van Paleis het Loo geplant. De echte Hollandse voorjaarsbloeiers uit de 17e eeuw zijn samen met verschillende vaste planten, beeldenvijvers en fonteinen tot en met 9 mei te zien. Nog tot en met 4 juni kunnen de bloeiende rododendrons en azalea’s nog bezichtigd worden rond het jachtslot Het Oude Loo.

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:04:20 · Gepubliceerd: 3 mei 2006 - 2138