Te land, ter zee en in de lucht

Sail De Ruyter Redactioneel door

archief oud artikel 23 augustus 2007 Wat gaan we dit weekend doen? Naar de Castle Fair rond Kasteel Vorden of een bezoek brengen aan de ridders en jonkvrouwen in het Historisch OpenluchtMuseum in Eindhoven. Begeef u tussen de mensen tijdens het World Statues Festival in Arnhem, kijk omhoog bij de Barneveldse Ballonfiësta of reis af naar Vlissingen voor Sail de Ruyter.

Sail De Ruyter

Het is bijna niet te missen: 2007 is het 400ste geboortejaar van Michiel de Ruyter. Het hoogtepunt vindt dit weekend plaats in de vorm van Sail de Ruyter. In de haven van Vlissingen verzamelen zich de mooiste en grootste windjammers van de wereld. Op zondag vindt de vlootschouw op Schelde plaats. De Sail bevat verder een authentieke beloodsing, een historisch overzicht van de Zeeuwse visserij met schepen en attracties. Het Shantyfestival zorgt voor sfeer en verder is het mogelijk om om met diverse oud-Hollandse schepen een zeiltocht te maken op de Schelde.

Hou je adem in...

World Statues Arnhem is de laatste jaren sterk gegroeid en noemt zich nu 'het grootste evenement ter wereld op het gebied van levende standbeelden'. Op zaterdag strijden de Kids Statues en op zondag amateurs en professionals om de 1e prijs tijdens het WK Living Statues. Normaal bevolken ze de straten van steden over de hele wereld, dit weekend is het centrum van Arnhem hun theater. Het festival accentueert dit door wereldgerechten aan te bieden en vijf grote pleinen in Arnhem te veranderen in vijf werelddelen. World Statues groeit steeds meer uit tot een festival, naast de standbeelden is het weekend gevuld met concerten, straattheater, optredens en overig vermaak. Alle 50 musici van Het Gelders Orkest staan bijvoorbeeld 1 minuut stil als levend standbeeld, de Eusebiuskerk is open voor publiek en in de Historische Kelders is van alles te beleven.

Buitenleven

De Castlefair in Vorden presenteert zichzelf als Country Living op zijn best. Naast Castlefairklassiekers als demonstraties met valken en uilen, schapen en jachthonden, draait het dit jaar in de Achterhoek vooral ook om 'Horse Power'. Spaanse paarden, Fjorden en Tinkers maar ook door tractoren, terreinwagens en klassieke auto's geven hier gestalte aan. De kinderen bakken broodjes, knutselen, dieren kijken of een speurtocht maken over het Fairterrein. Liefhebbers van het buitenleven kunnen tot en met 26 augustus kennismaken met de nieuwste outdoor- en indoorproducten. Antiek, brocante, meubels van hout maar ook laarzen en hoeden moeten bijdragen aan de Engelse countrysfeer. Voor bijpassend eten is gezorgd. Rond het kasteel hangt de geur van Achterhoekse specialiteiten, biologische streekproducten en ambachtelijk bereide broodjes.

Ballonfiësta

De avondlucht boven Barneveld is deze dagen gevuld met talrijke ballonnen. Vanaf de Koeweide achter Kasteel De Schaffelaar kiezen tot en met 25 augustus zo'n 35 gevulde mandjes het luchtruim. Het programma bevat verder een precisiesprong in het zwembad door parachutisten, een hondendemonstratie en opblaasbare kinderspelen. Lasereffecten en sfeervolle muziek begeleiden de nightglow. Met een heteluchtbrander veranderen de ballons in mooi verlichte lampions.

Op 26 augustus staat het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven in het teken van middeleeuwse adel, muzikanten, maar vooral van spijzen en drancken. In de historische gebouwen is te zien hoe men vroeger kookte in aardewerken potten en ijzeren ketels, vis en vlees rookte en hoe men op allerlei manieren voedsel conserveerde. De bierbrouwers brouwen op authentieke wijze aan de markt. Verder is er verschillend keukengerei te koop tijdens het evenement ‘Ridders & Jonkvrouwen'. De middeleeuwse muziekgroep Gheselle geeft verschillende optredens en er zijn speciale kinder-doe-activiteiten. TV kok Pim Haaksman is aanwezig voor een historische kookdemonstratie.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 augustus 2007 - 1846