1

Voor iedereen wat dit weekend

Open Monumentendag Redactioneel door

archief oud artikel 6 september 2007 Niemand hoeft zich dit weekend te vervelen, want er is voor iedereen wel iets te doen de komende dagen. Jazzliefhebbers kunnen bijvoorbeeld naar Laren gaan om muzikanten vanuit de hele wereld te zien. Jazzminnaars in Den Haag kunnen in hun eigen stad blijven, want daar is het Pure Jazz festival. In Brabant kan men dit weekend Bourgondisch eten en in Tiel is het jaarlijkse fruitcorso. En wie de oude gebouwen in z'n eigen woonplaats eens van binnen wil bekijken, boft: dit weekend is het in Nederland én Duitsland Open Monumentendag.

Talloze monumenten zijn op zaterdag 8 en op zondag 9 september gratis te bezoeken. Dan is het namelijk Open Monumentendag. Bijna alle gemeentes in Nederland doen mee, wat betekent dat er tussen de drie- en vierduizend monumenten gratis te zien zijn. De monumentendag is al 21 jaar oud en is destijds in het leven geroepen om draagvlak te maken voor monumentenzorg. Tussen de acht- en negenhonderduizend mensen bezoeken jaarlijks de monumenten. De Open Monumentendag is hiermee een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Het thema is dit jaar 'Moderne Monumenten'. Ook in Duitsland zijn de monumenten dit weekend gratis te bezichtigen. Op zaterdag 9 september is het namelijk in heel Duitsland Tag des offenen Denkmal, de Duitse variant op de Nederlandse ‘Open monumentendag'. Het zwaartepunt ligt daar ditmaal op 'Plaatsen van inkeer en gebed - historische sacrale gebouwen'.

Bourgondisch in Brabant

Van donderdag 6 tot en met zondag 9 september is 's-Hertogenbosch Bourgondisch. Dan wordt namelijk voor de eenentwintigste keer het culinaire buitenevenement Bourgondisch 's-Hertogenbosch georganiseerd. Van vrijdag tot en met zondag kunnen liefhebbers zich te goed doen aan lekker eten en drinken.

Fruitcorso in Tiel

Wie honderden kilo's groenten en fruit op wieltjes door de straten wil zien trekken, kan dit weekend afreizen naar het Gelderse Tiel. Daar is op 8, 9 en 10 september het fruitcorso. Het muziekevenement 'appelpop' maakt het feest compleet. Honderden enthousiaste inwoners bereiden zich al maanden voor om dit weekend zo feestelijk mogelijk voor de dag te komen. Wie nog nooit paarse spruitjes, of witte bieten heeft gezien zou beslist een bezoekje moeten brengen aan Tiel.

Jazzspektakels

Om de vijfde verjaardag van Laren Jazz te vieren, komen wereldberoemde jazzmuzikanten naar SingerLaren. Jazzliefhebbers kunnen op 8 en 9 september luisteren naar topartiesten als Gina Vanelli met Michiel Bortlap en Nueva Manteca. Een van de hoogtepunten van Laren Jazz 2007 is het optreden van The Young Sinatra's met Paul van Kessel. Jazzminnaars uit Den Haag komen ook volop aan hun trekken dit weekend. Het North Sea Jazz Festival mag dan weg zijn uit Den Haag, de muziek blijft er. Dit weekend is daar voor de tweede keer het Pure Jazz festival. Het wordt een muzikaal weekend voor jong en oud. Hans Dulfer speelt bijvoorbeeld samen met rapper Def P. En ook gospelkoningin Oleta Adams doet Den Haag aan. Een goed weekend voor Jazzliefhebbers.

Festivals dit weekend

Wie benieuwd is naar de theaterprogramma's van onze buurlanden, maar niet half Europa door wil reizen, kan de komende weken naar de Rotterdamse schouwburg. Daar gaat op 7 september het internationale theaterfestival 'De (internationale) Keuze' van start. Podiumkunstenaars uit België, Italië, Nederland, Duitsland, Libanon, Engeland en de Verenigde Staten tonen de komende drie weken in de Rotterdamse schouwburg hun kunsten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 september 2007 - 2880