Dansen rond de totempaal

Museum Volkenkunde Nieuws door

archief oud artikel 5 oktober 2012 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Mensen van over de hele wereld komen naar Leiden om kennis te maken met Nederland. Zo ook de indianen uit de Verenigde Staten en Canada. En ze komen niet alleen! Ze nemen een prachtige totempaal mee naar Museum Volkenkunde, versierd met de mooiste schilderingen. Dans mee met de indianen en leer alles over hun boeiende cultuur. Een spannend boek is er niets bij!

De meeste kinderen smullen van boeken over dappere indianen en cowboys. En wie kent niet het stripverhaal van de kleine Hiawatha? Een kennismaking met de echte indianen is dan natuurlijk helemaal het einde. Museum Volkenkunde nodigde speciaal voor de nieuwe familietentoonstelling indianen van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada uit om naar Leiden te komen. En die uitnodiging werd aangenomen! Een groep Kwakwaka'wakw Indianen komt het weekend van 6 en 7 oktober naar het museum om de tentoonstelling over hun cultuur te openen. Ze geven rondleidingen, ze zingen en dansen en geven interessante workshops. En natuurlijk kun je ze van alles vragen!

Het Verhaal van de Totempaal

De Kwakwaka'wakw Indianen staan bekend om hun mooie houtsnijwerk, van totempalen tot maskers en kano's. Overal weten ze iets bijzonders van te maken. Het Museum Volkenkunde geeft met voorwerpen uit de eigen en andere collecties een beeld van hun cultuur. En daarin kan één ding sowieso niet ontbreken en dat is een totempaal. Speciaal voor de familietentoonstelling Het Verhaal van de Totempaal maakten Indiaanse kunstenaars een echte totempaal. Ze begonnen ver weg in Canada aan het kunstwerk en maakten de totempaal af in het museum. Hier pronkt de kleurige 8 meter hoge paal nu voor de nieuwsgierige bezoekers. Om nog meer te laten zien van de Indianencultuur verzamelde het museum interviews en reportages. Deze zijn te bekijken in de tentoonstelling. En wist je dat de Indianen nogal wilde feesten vierden? Dat wordt een dolle boel daar in Leiden!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-10-04 11:44:39 - 1494