1

Théodore Strawinsky - de naam, het werk, de kunst!


-advertentiepositie-



Théodore Strawinsky - de naam, het werk, de kunst!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Sfeervolle landschappen, intieme stillevens, joyeuze portretten en fantasierijke ontwerpschetsjes wisselen in de Museumzaal zeldzame foto’s en privécorrespondentie af. Sfeervolle landschappen, intieme stillevens, joyeuze portretten en fantasierijke ontwerpschetsjes wisselen in de Museumzaal zeldzame foto’s en privécorrespondentie af. Théodore Strawinsky’s eerste solo-tentoonstelling in Nederland gunt zo een exclusieve blik in het kleurrijke familieleven, dat Théodore Strawinsky inspireerde tot zijn buitengewoon brede oriëntatie als beeldend kunstenaar.

Het leven van Théodore Strawinsky (Sint Petersburg 1907 – Montreux 1989) voltrekt zich op het podium van de wereldgeschiedenis. Zijn vader Igor herkent
al vroeg zijn tekentalent en in zijn eigen rusteloze artiestenbestaan neemt hij hem mee naar Pablo Picasso, Georges Braque, André Derain en Henri Matisse. Zij worden zijn leermeesters en vervolgens schildersvrienden. Zijn opleiding geniet Théodore aan de Académie André Lhote in Parijs.

Bescheiden 
zoekend naar wat luwte op het wereldpodium, vestigt hij zich in 1942 met zijn echtgenote Dénise in Zwitserland. Zijn monumentale zestig ramen voor de Fribourgse Christus-Koning-Kerk worden wereldberoemd. Théodore’s contact met de Nederlander Dom Hans van der Laan van de Bossche School van Architectuur leidt tot muurschilderingen in Den Bosch, Almelo, Breda en Gennep.

Volgens vader Igor zet niemand zijn muzikale concept zo treffend om in decor- en kostuumontwerpen als zijn zoon. Théodore ontwerpt deze onder andere voor Les Noces, Petrouchka, The Rake’s progress en l’ Oiseau de feu.

 Bezoek www.museumdebuitenplaats.nl

Théodore Strawinsky - de naam, het werk, de kunst!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.