Al 200 jaar van nu


-advertentiepositie-



Al 200 jaar van nu

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Al 200 jaar van nu is een grote overzichtstentoonstelling van tweehonderd jaar geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden, opgericht in 1818. In deze jubileumexpositie wandelt u door twee eeuwen museumgeschiedenis, hoort u verrassende verhalen en ziet u zeshonderd objecten die een opvallende rol in de museumgeschiedenis hebben gespeeld.

Tweehonderd jaar RMO: 1818 - 2018
De tentoonstelling geeft een opmerkelijk kijkje op de veranderende wereld tussen 1818 en 2018 en de manier waarop het museum daarin mee veranderde. Het verhaal krijgt gestalte met een mix van voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die in de loop der tijd naar andere musea zijn verhuisd. Tot die laatste categorie behoren bijvoorbeeld Javaanse beelden, Peruaans aardewerk en beeldhouwwerk uit de schatkamer van de Sint Servaas in Maastricht. Speciaal voor Al 200 jaar van nu keren ze tijdelijk terug naar het Rijksmuseum van Oudheden.

Onbekende juweeltjes en oude bekenden
Uit de eigen collectie komen talrijke depotvoorwerpen die voorheen nooit in het museum te zien waren, zoals kopieën van Deense runenstenen en een zestiende-eeuws 'Romeins' Venusbeeld. Maar u staat ook oog in oog met het in 2017 verworven prehistorische 'zwaard van Ommerschans' en het diploma van de eerste museumdirecteur Caspar Reuvens (1793 - 1835).

Bijzondere verhalen en belevenissen
Ook opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen komen aan bod in de jubileumtentoonstelling. U maakt de eerste archeologische opgravingen in Nederland mee (in 1827 door het museum) en hoort verhalen over het onderbrengen van het grootste deel van de collectie in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een vrolijke noot is de beroemde 1-aprilgrap uit 1993, over de mummie van wie het hart weer zou kloppen.

 Bezoek www.rmo.nl

Al 200 jaar van nu
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.