Ware liefde en horizontale collaboratie

Tentoonstelling 'Liefde in Oorlogstijd' in Nationaal Bevrijdingsmuseum

Bezoek het Nationaal Bevrijdingsmuseum Recensie door

archief oud artikel 4 mei 2009 Groesbeek, Gelderland Wat doen mensen tijdens de oorlog? Schuilen? Huilen? Dat ook, maar ze worden ook verliefd en trouwen. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek heeft tot 30 september 2009 de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd.

Romantiek

Hogedrukpannen voor relaties moeten het geweest zijn, de schuilkelders en werkkampen. Dagen of soms wel weken lang ben je er tot elkaar veroordeeld. Wat kun je dan doen? Met elkaar praten en elkaar troosten. Dat sommigen dan verliefd worden, is daarom best begrijpelijk. Tijdens en vlak na de oorlog werd er wat afgetrouwd. Voor de bruiloft werden talloze voedselbonnen verzameld en stukken stof verknipt.
Dan zijn er natuurlijk ook nog de bevrij(d)ers. Welk meisje is nu niet diep onder de indruk van de stoere Canadezen die Nederland komen bevrijden? "Ze waren veel stoerder dan de magere Hollandse bekkies hier in Nederland; ze hadden iets van de wereld gezien." Via één van de koptelefoons in het museum vertelt een vrouw het verhaal over haar affaire met een Canadees.

Tentoonstelling in tenten

De tentoonstelling is te zien in een zaal naast de vaste tentoonstelling. Met grote stukken bedrukt canvas is de tentoonstelling verdeeld in verschillende stukken. Hoge tenten zijn het haast. In iedere 'tent' is een ander stuk van het thema 'Liefde in oorlogstijd' te zien. Over bruiloften in de oorlog bijvoorbeeld, of over prostitutie rond de legerbasis. Bijzonder aangrijpend is ook het gedeelte over relaties in concentratiekampen. 'Liefde achter prikkeldraad' staat er op het canvas gedrukt. Wiel Lenders, directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum, is met name onder de indruk van het gedeelte over 'horizontale collaboratie'. "Dertigduizend kinderen van Duitse soldaten! Wat een geschiedenis! En wat hebben die kinderen na de oorlog moeten doorstaan."

Persoonlijk

Het bijzondere van de tentoonstelling is dat het heel dicht bij de bezoekers staat. Zelfs mensen die ver na de oorlog geboren zijn, voelen zich aangesproken door de tentoonstelling. Dat heeft onder meer te maken met de alledaagsheid. Lenders: "In oorlogsmusea wordt te weinig aandacht gegeven aan belangrijke elementen uit het alledaagse leven van burgers in de oorlog. Liefde is zo'n thema."
De muziek die bij de tentoonstelling wordt gedraaid, trekt bezoekers helemaal terug in de tijd. "We horen bezoekers regelmatig vanuit het hart meezingen in de expositieruimte", zegt de opgetogen museumdirecteur.
Klapstuk van de tentoonstelling is misschien wel de verzameling met privé-voorwerpen en de verhalen van bezoekers. Voordat de tentoonstelling begon, riep het Nationaal Bevrijdingsmuseum de bezoekers op om mooie spullen over dit thema aan het museum uit te lenen. "Die oproep vond zeer veel gehoor", zegt Lenders, die besloten heeft de actie te verlengen. De ingeleverde spullen staan in vitrinekasten tentoongesteld. Soms ontroerend, soms romantisch en soms komisch.

Klein maar fijn

Erg groot is de tentoonstelling niet, toch is 'Liefde in Oorlogstijd' erg interessant. De 'tenten' geven je het idee dat je tien verschillende mini-tentoonstellingen bezoekt: ieder met een eigen verhaal.
'Liefde in Oorlogstijd' is een zorgvuldig samengestelde en erg interessante tentoonstelling. De expositie vormt bovendien een goede aanvulling op de vaste tentoonstelling van het museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 mei 2009 - 2098