Kwekers van Kapelle

Bezoeker krijgt beeld van de Zeeuwse fruitkwekers

Fruitteeltmuseum Kapelle Redactioneel door

archief oud artikel 14 januari 2008 Kapelle, Zeeland Appels, peren en aardbeien, we eten ze allemaal. Maar hoe worden deze vruchten geteeld? In het Fruitteeltmuseum is tot en met 1 november 2008 een foto-expositie over Zeeuws fruit en de fruitteelt: 'Foto's om in te bijten'. "We willen het nageslacht laten zien hoe de fruitteelt in zijn werk gaat."

Christa Breure, huisfotografe van het Fruitteeltmuseum, fotografeerde drie jaar lang de Zeeuwse fruittelers. De ruim zeventig foto's zijn genomen bij kwekers in de omgeving van het Zeeuws dorpje Kapelle – waar ook het museum gevestigd is. Een voorproefje is al te zien op de website van het museum.

Spinnetjes

"Steeds meer boomgaarden verdwijnen door oprukkende woningbouw. Wij willen daarom de beelden van de fruitteelt voor het nageslacht bewaren", licht Nelleke Folken van het Fruitteeltmuseum het doel van de tentoonstelling toe. 'Foto's om in te bijten' is zeker geen protest tegen die oprukkende verstedelijking, benadrukt Folken. Breurs trok afgelopen drie jaar het Zeeuwse land door om de fruitteelt tot in de kleinste details vast te leggen. "Bezoekers krijgen een compleet beeld van het werk van de fruitteelt. Van bloesem tot fruit. Van de vrucht in de supermarkt tot bij de consument." Er zijn foto's te zien van appels, peren, aardbeien, bramen en frambozen, maar ook werkende fruittelers. Tot in detail heeft Breurs de fruitteelt op de gevoelige plaat vastgelegd, zegt Folken. "Christa heeft zelfs de spinnetjes op het fruit gefotografeerd."

Prijsje

Het nageslacht waarvoor de foto's zijn bedoeld kan ook zelf aan de slag in het museum. Het publiek, volwassenen én kinderen, kunnen de volgens hen mooiste foto kiezen. "De foto met de meeste stemmen wint. Voor degenen die meestemmen, hebben we een klein prijsje klaarliggen", belooft Foppen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 januari 2008 - 2739