Veenhuizen beschermd dorpsgezicht

Gevangenismuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Drents dorp heeft uniek historisch karakter

1 april 2008 Veenhuizen, Drenthe Het dorp Veenhuizen is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Daarmee wordt het historische karakter van het Drentse dorp erkend.

Het dorpsgezicht ligt ingeklemd tussen de natuurgebieden het Fochterloërveen (in het zuiden) en het beekdal van Slokkert (in het noorden). Volgens de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten is de toekenning een erkenning van het historische karakter van het gebied. De historische gebouwen en de manier waarop de omliggende grond wordt gebruikt, is uniek.

Belang

Door het dorpsgezicht te beschermen, wil de overheid dat unieke historische karakter behouden voor toekomstige ontwikkelingen. Het gebied is van nationaal belang, vindt de rijksdienst. In 1820 kreeg het dorp te maken met de opvang van wezen, vondelingen en landlopers. Meer dan vijftig jaar later, in 1875, kreeg het ministerie van het Justitie het dorpje in het oog. Sindsdien verbleven in de stafinrichtingen tientallen gevangenen. Het Gevangenismuseum houdt de herinneringen aan die tijd levend.

Tiental

Nederland heeft nu in totaal 408 beschermde dorps- en stadsgezichten. Dit jaar wijst de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten nog een tiental nieuwe aan.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-04-01 12:26:27 - 1915