Mauritshuis gaat uitbreiden

Het Mauritshuis legt ondergrondse tunnel naar Plein 26 voor uitbreiding

Bezoek het Mauritshuis! Nieuws door

archief oud artikel 19 september 2008 Den Haag, Zuid-Holland Het Mauritshuis in Den Haag gaat uitbreiden. Er komt een ondergrondse tunnel, die leidt naar het tegenoverliggende pand Plein 26. Minister Plasterk (PvdA) heeft dit gisterochtend bekendgemaakt. De verbouwing moet in 2013 afgerond zijn.

Volgens Plasterk is de verbouwing 'hoognodig'. Voor de verbouwing is een bedrag van 11,2 miljoen gedoneerd en minister Plasterk zal het Mauritshuis jaarlijks steunen met een extra subsidie van 1,5 miljoen. Deze bijdrage is afkomstig uit het budget van 4 miljoen voor Internationale Exellentie. Nu is het museum gevestigd in een klein stadspaleis en daardoor kampte het Mauritshuis al langer met ruimtegebrek. Het was zelfs zo dat als er een tijdelijke expositie plaats vond, de vaste collectie verplaatst moest worden.

De Haagse cultuurwethouder Jetta Klijnsma noemt de uitbreiding een unieke kans

Plein 26 maakt deel uit van een groter gebouw en heeft een eigen ingang met een monumentaal trapportaal. Ook het Rijksmuseum had een tijdlang interesse in het gebouw. Toen dit niet door bleek te gaan, heeft het Mauritshuis in januari 2008 een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren door de Rijksgebouwendienst. Hieruit bleek dat beide panden gemakkelijk te verbinden zijn met elkaar.

De 3400 vierkante meter van het Mauritshuis wordt verdubbeld tot bijna 6600 vierkante meter. De faciliteiten die het Mauritshuis nu nog mist, zullen in dit pand ondergebracht worden. Tot deze faciliteiten horen onder andere een winkel, restaurant en een entree met garderobe.

Het Mauritshuis wordt op de korte termijn gerenoveerd en zal daardoor een jaar gesloten zijn. Het is de bedoeling dat de verbouwing van Plein 26 dan al gereed is, zodat de topstukken van het museum in de nieuwe expositieruimte te zien zijn.

De Haagse cultuurwethouder Jetta Klijnsma zegt op nrc.nl dat zij de uitbreiding een unieke kans vindt. "Het huis van de buurman komt maar een keer vrij". Den Haag wil in 2018 de culturele hoofdstad van Europa worden. De nieuwe uitbreiding sluit volgens Klijnsma mooi aan bij die ambitie.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 september 2008 - 599