Uniek cactusparadijs in Ruurlo

Anny Cactus hoofdattractie van Cactus Familie Park

Cactus Oase Reportage door

archief oud artikel 14 oktober 2008 Ruurlo, Gelderland Wie aan cactussen denkt, ziet niet de meest gezellige plant voor zich. Anny Cactus zet de wereld van deze zogenaamde 'cactushaters' op de kop. Zij is de hoofdattractie van het Familiepark Cactus Oase met duizenden cactussen. Cactus Oase is een uniek stukje woestijn in het Achterhoekse Ruurlo.

De gastvrouw van het Familiepark is Anny Cactus. Natuurlijk heet ze niet echt zo. "Nee, ik 'heet' Anny van der Meer, maar ik vind het fijn dat de mensen mij Anny Cactus noemen. Iedereen in de buurt kent mij ook als Anny Cactus", vertelt de warme vrouw.

Alle kinderen zijn dol op mij!

Het is niet zo vreemd dat Anny deze achternaam heeft geadopteerd. Samen met haar man Bert begon ze in 1979 met het kweken van cactussen. "Af en toe vond ik vreemde, onnatuurlijke gedrochtjes tussen de gewone cactussen", vertelt Anny. "Die zette ik dan apart. Deze verzameling groeide zo hard, dat ik tien jaar geleden besloot er een familiepark aan te wijden."

In de genen

"Kinderen lopen met mij weg!"
Duizenden cactussen in een prachtig aangelegd binnenpark. Het is duidelijk dat Anny en Bert gefascineerd zijn door deze plantenfamilie. "Het zit in de genen", legt Anny uit. "Als je cactussen zaait en ze ziet groeien, dan krijg je er een band mee." Ook bezoekers voelen hun hart gloeien als ze de grote verscheidenheid aan cactussen zien. Sommige soorten beuken bijna door het dak van de reusachtige kas heen. "Die groeien een halve meter per jaar", licht Anny toe. "Mijn man snoeit er regelmatig hele stukken af."

Anny Cactus pleziert de mensen die genieten van de mooie vogels, het kabbelende water en de prachtige cactuspiramide. Ze is een rasentertainer. Met haar eigen theater weet ze jong en oud sprakeloos te krijgen. "Kinderen lopen met mij weg", legt Anny uit. "Ze zijn er vol van. De volgende dag op school vertellen ze tegen hun vriendjes wat ze hebben gezien en dan komen die natuurlijk ook weer hier!" Maar ook bussen vol oudere mensen bezoeken het mooie park. Het is rolstoeltoegankelijk, wat voor sommigen ideaal is.

Cadeautje

Bezoekers kunnen daarnaast meedoen aan een leuke speurtocht. Wanneer ze alle cactussen weten te vinden, krijgen ze een kleine cactus als cadeau mee naar huis. Toch zijn er soms bezoekers die door het grote aanbod aan cactussen niet alle bordjes weten te vinden. "Geen probleem", zegt Anny, terwijl ze naar een half ingevuld formulier van een bezoeker kijkt. "Ik zie zo dat dit al een zesje waard is. Dat is voldoende voor een cactus, hoor."

Laatst gewijzigd: 2023-09-05 13:35:45 · Gepubliceerd: 2008-10-14 09:23:44 - 1980