Van wereldstad tot boerendorp

Bezoek Stadsmuseum-Harderwijk |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Werk van impressionisten Arnold en Edzard Koning in dubbelexpositie getoond

19 december 2008 Barneveld, Gelderland Het waren misschien niet de belangrijkste kunstenaars van hun tijd, maar de schilders Arnold (1860 – 1945) en Edzard (1869 -1954) waren wel geliefd. Hun inspiratie deden ze behalve op het Nederlandse platteland, ook in Parijs op. In het Veluws Museum Nairac in Barneveld en het Stadsmuseum Harderwijk wordt hun werk van 11 oktober 2008 tot en met 14 februari 2009 in een dubbelexpositie tentoongesteld.

Geboren in het Groningse Winschoten vlogen de beide broers al vroeg uit om de wereld te ontdekken. Na elkaar studeerden ze in Den Haag en Amsterdam aan de kunstacademie. Ook werden ze allebei aangetrokken tot Parijs, de stad waar kunstenaars elkaar ontmoeten en hun werk verkochten in galeries. Arnold kwam hier in contact met Vincent van Gogh, die aanwijsbaar invloed had op zijn werk. Maar hun echte inspiratiebron was toch het platteland. Zo gebeurde het ook, dat ze na hun omzwervingen uiteindelijk op de stille Veluwe terecht kwamen om in Voorthuizen hun eindstation te vinden. Nog niet eerder is het werk van de broers in één expositie te zien geweest. De keuze voor de Veluwe als decor voor deze gebeurtenis ligt voor de hand. Een groot deel van hun leven hebben ze rond Ede en Nunspeet gewerkt en geleefd. De expositie laat ruim 150 werken zien, waaronder niet eerder vertoonde schilderijen, afkomstig uit particuliere collecties.

Verschillend

Het werk van de broers is, door hun traditionele onderwerpskeuze, niet erg bekend geworden, maar is zeker de moeite van het bekijken waard. Hun werk was onderling erg verschillend. Zo noemt Elizabeth Yates, dochter van Edzard Koning, haar vader een ‘verdroomd impressionist’ in haar boek “Konings Kunst, van Parijs tot de Veluwe’. Haar oom Arnold krijgt de titel ‘hartstochtelijk impressionist’. Arnold was meer iemand van het grote werk, met landschappen, gezichten en portretten. Edzard daarentegen hield zich meer bezig met kleine taferelen. Als illustrator heeft hij enige roem verworven met het maken van illustraties voor het boek De kleine Johannes van Frederik van Eeden. Ook maakte hij aquarellen voor Verkade.

Parijs tot de Veluwe

De getoonde schilderijen en tekeningen zijn onder andere afkomstig van het Van Gogh Museum, het Gelders Archief, het Drents en het Groninger Museum. Bij de dubbelexpositie wordt het eerder genoemde boek Konings Kunst, van Parijs tot de Veluwe van Elizabeth Yates gepubliceerd. Het boek plaatst de levens van Arnold en Edzard de Koning tegen de achtergrond van de tijd rond 1900. Voor meer informatie over de expositie kijkt u op de website van het Stadsmuseum Harderwijk of het Veluws museum Nairac.

'Konings Kunst van Parijs tot de Veluwe’,
Stadsmuseum Harderwijk en Veluws museum Nairac.
11 oktober tot en met 14 februari 2009

Toegangsprijs: €2,50 voor volwassenen en €1,- voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-10-27 15:58:01 - 974