Huidzaken

Puisten, eeltgroei, eksterogen, schilfers en glimmende neuzen

Museum Boerhaave Redactioneel door

archief oud artikel 8 januari 2008 Leiden We smeren, wassen en prikken wat af. Weg met alle rimpels, pukkels en eelt. Onze huid vertelt soms te veel over onze leeftijd, onze gezondheid, onze sociale of culturele achtergrond; een vingerafdruk is zelfs bij ieder persoon uniek. Museum Boerhaave in Leiden toont tot en met 22 juni 2008 de huid van haar mooiste kant en met haar tekortkomingen.

Schoonheid vergaat

"We weten dat het gros van de mensheid last heeft van pukkels en puisten, eeltgroei en eksterogen, rimpels en plooien, schilfers en glimmende neuzen", vertelt het museum. Dat is slecht nieuws voor velen, want op hun uiterlijk voelen ze zich beoordeeld en het orgaan kunnen we nooit helemaal bedekken. Museum Boerhaave toont de vele ontwikkelingen op cosmetisch gebied. Schoonheidspecialisten, visagisten, cosmetisch chirurgen en de aanbrengers van tatoeages hebben van 'huidverfraaiing' hun beroep kunnen maken. De dag-, nacht- en rimpelcrèmes vullen hun werk nog eens aan. Wij laten het ons aansmeren en genieten er intens van.

Huidziekten en botox

Direct in de eerste zaal presenteert 'Mijn Huid' de bezoeker een aantal portretten van mensen met huidziekten. Vervolgens gaat de tentoonstelling in op de anatomie en de vele functies van de huid. Stukken huid verzameld in de 18e en 19e eeuw en bewaard op sterk water, prenten en foto's van de huid, een huidgevoelig vest ontwikkeld door TNO voor de lucht- en ruimtevaart, oude en moderne gezichtsprotheses en instrumenten voor onderzoek aan de huid worden getoond. Mijn Huid sluit af met de huid als expressiemiddel en de kwetsbaarheid van de huid. Botox en tatoeages staan lijnrecht tegenover diverse huidziekten en brandwonden. Dit gebeurt aan de hand van wasmodellen van huidziekten en donorhuid voor brandwonden, maar ook zeepadvertenties en één van de eerste ladyshaves maken deel uit van de tentoonstelling.

Ook de eigen huid kan beoordeeld worden. Museum Boerhaave biedt de mogelijkheid om proefjes te doen, een vingerafdruk te maken en de huid met een dermatoscoop van heel dichtbij te bekijken. Kijk en oordeel of u tevreden bent.

Bij de tentoonstelling ‘Mijn huid’ vinden een aantal lezingen plaats:

21 januari 2008: Mw. Prof. Dr. A Smelik, Nijmegen, over huidmodetrends
11 februari 2008: Mw. Dr. M. te Hennepe, Leiden, over huid toen en nu
10 maart 2008: Prof. B. van der Lei, Groningen, over esthetische chirurgie
14 april 2008: Mw. Dr. G. Vogelsang Eastwood, Leiden, over de versierde huid
19 mei 2008: Mw. Prof Dr. C.J.M. Zijlmans, Leiden, over huidziekten in de schilderkunst

Plaats: gehoorzaal en tijdelijke tentoonstellingszalen in Museum Boerhaave
Aanvang: 19.00 uur bezoek tentoonstelling, circa 20.15 uur aanvang lezing
Aanbieding: lezing plus koffie/thee en tentoonstellingsbezoek
Kosten: € 5,- per persoon, iclusief entree

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-01-08 19:21:56 - 7339