1

Slingeren door honderd jaar historie

Museum van de Twintigste Eeuw kent zijn geschiedenis

Bezoek het Museum van de Twintigste Eeuw! Reportage door

archief oud artikel 10 mei 2009 Hoorn, Noord-Holland Wie door het centrum van Hoorn wandelt, waant zich in een uniek 'openluchtmuseum'. Werkelijk alles in het West-Friese stadje ademt de rijke historie van 17e-eeuwse handel, scheepvaart en visserij. 'Recente' geschiedenis komt tot leven in het Museum van de Twintigste Eeuw. Aan de hand van honderden voorwerpen slingert u door honderd jaar historie.

De oude houten vloer van de eerste verdieping kreunt zachtjes onder uw voeten terwijl u het nostalgische bakkerswinkeltje passeert. Uw maag kreunt mee als u de bakker het deeg ziet kneden. Wie krijgt er geen trek van de zoete zuurstokken van de kruidenier en de koperen kazen van de kaasboer? Uitgebreid lunchen zit er voorlopig echter niet in. Etenswaren in het Museum van de Twintigste Eeuw zijn écht niet meer houdbaar. Tenzij u ze koopt in het sfeervolle museumrestaurant, in combinatie met een heerlijk bakje koffie.

Ook voor uw kinderen of kleinkinderen is het museum een ware belevenis. Ze zien hoe hun (groot)ouders leefden en hoe leeftijdsgenootjes aan het begin van de 20e eeuw naar school gingen. Wie wil kan op ontdekkingstocht aan de hand van een gratis puzzeltocht.

Kapsalon

Een knip- en scheerbeurt dan maar? Helaas is herenkapper Severiens gesloten. Waarschijnlijk is de Amsterdamse kapsalon net dichtgegaan, want door de ruit ziet u de verschillende scheerattributen liggen alsof ze zojuist nog gebruikt zijn. Kwastjes, mesjes, scheerzeep, tandpasta... Er staat zelfs een asbak vol sigarettenpeuken. Rokers weten waar ze voortaan hun haar knippen!

Aan de overkant is het in de Blokkerwinkel pikkedonker. De 'winkelstraat' lijkt geheel uitgestorven te zijn. Het gezellige fourniturenwinkeltje is wel open. De eigenares reageert echter niet op vragen van bezoekers en blijft stuurs voor zich uit kijken.

Kantoorartikelen

Van het 'winkelcentrum' loopt u een ruimte in waar aan weerszijden kantoorartikelen staan. De geschiedenis van de schrijfmachine is aan de rechterkant overzichtelijk weergegeven. De oudste is een Hammond schrijfmachine uit 1883. Aan de linkerzijde springt de Citograf in het oog. Deze kolossale voorloper van de computer werd tot 1988 gebruikt om selecties te maken voor onder meer dienst- en leerplicht.

De ruimte is verder ingericht met een authentiek klaslokaal uit de jaren '20 en verschillende kamers. Zo is er een schattige babykamer en zijn er drie huiskamers uit 1920, 1940 en 1960. De huiskamers laten perfect zien welke veranderingen het Nederlandse gezin heeft ondergaan gedurende de twintigste eeuw. Had in 1940 de radio een centrale plaats in de kamer, in 1960 werd deze plek ingenomen door de televisie.

'Moeders Domein'

Op de tweede verdieping komt u in 'Moeders Domein'. Voor een man is het nu oppassen geblazen. Achter een grote vitrine schitteren allerlei huishoudelijke artikelen uit het heiligdom van de vrouw. Links staan diverse gasfornuizen en in het midden van de ruimte liggen jarenoude kookboeken. Voor antieke naaimachines en stofzuigers moet u even doorlopen. Dan komt u ook oude platenspelers, grammofoonplaten, zwanenhalsluidsprekers, radio's, televisies en andere nostalgische elektronica tegen. Erg leuk voor de vroegere gadgetliefhebber om de eerste Philips-tv 'het hondenhok' te zien. En wat te denken van het Marlboro-transistorradiootje? Wat rest is een vitrine met prachtige vrouwenmode uit de jaren '20. Opvallend dat de kleding van toen nu weer 'in' is!

In het Museum van de Twintigste Eeuw raast honderd jaar geschiedenis in sneltreinvaart aan u voorbij. U slingert door een wereld van herkenning en verbazing. Voordat u het weet, bent u verkocht en niet meer weg te slaan uit de voormalige kaaspakhuizen aan de Bierkade. En dat is niet zo vreemd. De ontwikkelingen in de vorige eeuw hebben de wereld op zijn kop gezet. Wie zijn geschiedenis kent, heeft de toekomst, toch?

De bovenste (derde) verdieping van het Museum van de Twintigste Eeuw is dikwijls ingericht met exposities. Kijk op de website van het Museum van de Twintigste Eeuw naar de actuele exposities.

Foto 1. De reis door honderd jaar historie begint bij het kruidenierswinkeltje. Foto's, Johannes Baas
Foto 2. Wie krijgt er geen trek bij het zien van deze lekkernijen in de bakkerswinkel?
Foto 3. Kwastjes, mesjes, scheerzeep, tandpasta... Er staat zelfs een asbak vol sigarettenpeuken.
Foto 4. Waar nu een fijn computertje staat, stond vroeger een grote schrijfmachine.
Foto 5. In veel huiskamers uit de jaren zestig van de vorige eeuw stond de televisie centraal.
Foto 6. Welkom in 'Moeders Domein'. Mannen, kijk uit!
Foto 7. Het Museum van de Twintigste Eeuw heeft een prachtig plekje aan de Bierkade in Hoorn.

Laatst gewijzigd: 2022-10-26 13:01:47 · Gepubliceerd: 10 mei 2009 - 5370

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.