De rijkdom van West-Friesland

Het Westfries Museum is de kers op de prachtige taart van West-Friesland

Bezoek het Westfries Museum Reportage door

archief oud artikel 13 mei 2009 Hoorn, Noord-Holland Geen houterige paspoppen en goedkope vitrines: het Westfries Museum is anders dan andere streekmusea. De rijkdom van de VOC spat er vanaf.

Aan de Rode Steen (het meest bijzondere plekje van Hoorn) staan meerdere mooie gebouwen, maar alle verbleken ze bij de panden van het Westfries Museum. Stap door de indrukwekkende toegangspoort binnen in de zeventiende eeuw, toen Hoorn een belangrijke stad was voor de VOC.

Net als veel andere musea, maakt het Westfries Museum onderscheid tussen een vaste tentoonstelling en wisseltentoonstellingen. De tentoonstellingen zijn ruim opgezet en verspreid over de verschillende etages van het grote streekmuseum. "Je kunt een route door het gebouw lopen, maar je kunt er natuurlijk ook lekker ronddwalen", zegt C├ęcile Koenjer van het West Fries Museum.

Ronddwalen

De verschillende kamers zijn ruim opgezet en ademen huiselijke gezelligheid
Dwalen kun je er zeker: het monumentale pand laat zich bezoeken alsof het je eigen familiebezit is en je grootmoeder er net vanmorgen heeft staan opruimen, omdat ze wist dat je langs zou komen. Een zeer welkome sfeer. Ondanks de grote collectie (meer dan dertigduizend voorwerpen) is het niet een volgepropt of chaotisch museum. Integendeel: de verschillende kamers zijn ruim opgezet en ademen stuk voor stuk een huiselijke gezelligheid.

Gouden eeuw

Het grootste deel van de collectie komt uit de zeventiende en achttiende eeuw: de jaren waarin het Nederland dankzij de handel met overzeese gebieden voor de wind ging. West-Friesland was een belangrijke regio in deze gouden eeuw. Logisch dus, dat het Westfries Museum veel aandacht aan deze periode besteedt.

Piraten

Tot 23 augustus is er speciaal voor kinderen een leuke wisseltentoonstelling: Piraten van de lage landen. In deze tentoonstelling volgen de kinderen het verhaal van Claes Compaen, de bekendste Nederlandse piraat. Om een echte piratenschat te vinden, moeten de kinderen de tentoonstelling doorlopen en overal aanwijzingen verzamelen en raadsels oplossen. Rode en groene voetjes op de vloer geven aan waar ze moeten lopen.
Nu is het Westfries Museum niet het eerste museum die kinderen met een speurtocht voor de tentoonstelling wil interesseren, maar het museum heeft het buitengewoon goed aangepakt. Een jongetje van een jaar of tien, trekt zijn opa aan de hand, om samen naar de laatste aanwijzing van Claes Compaen te zoeken. "Pssst...", fluistert de suppoost naar de jongen, als zijn opa juist even niet oplet. "Ik denk dat je in de kamer hiernaast vind wat je zoekt", fluistert de suppoost, terwijl hij naar de kamer wijst waarin Claes Compaen vertelt over lijfstraffen en slavenhandel.

Rijkdom

Wat vooral opvalt aan het hele museum, is de rijkdom. Het prachtige pand past wat dat betreft perfect in de goed verzorgde en prachtige oude binnenstad van Hoorn. De hele stad straalt een rijk verleden uit en het Westfries Museum is een kers op deze grote VOC-taart.

Foto 1. De tuin achter het Westfries Museum ligt er prachtig bij.

Laatst gewijzigd: 2022-10-26 13:01:06 · Gepubliceerd: 2009-05-07 15:17:41 - 3727