Wonderlijke cactussen en reptielen

Prachtige tuin van Cactus en Reptielenhuis De Drakenwereld verrast

Bezoek de Drakenwereld Reportage door

archief oud artikel 21 mei 2009 Reuver, Limburg GESLOTEN Wel eens een Baardagaam gezien? Of een driekleureekhoorn? Bekijk ze in de prachtige tuin van Cactus en Reptielenhuis De Drakenwereld.

GESLOTEN Al rijdend langs De Drakenwereld lijkt het misschien alsof je een tuincentrum passeert. Vanaf de weg zie je het grote parkeerterrein met daarachter de grote kassen, waarin een kassa en heel veel groen te zien is. Maar vergis je niet: in De Drakenwereld is veel meer te zien dan dat. Rijdt het Cactus en Reptielenhuis niet voorbij, maar neem de moeite om het te bezoeken: je zult er geen spijt van hebben.

Eigenaresse Yvonne Slots legt uit dat De Drakenwereld uit twee gedeelten bestaat. "Nu staan we in de winkel, waar mensen een cactus of reptiel kunnen kopen. Hiernaast is de tuin, waar je tussen enorme cactussen en bijzondere reptielen kunt rondlopen." Slots wijst op een kleurig gordijntje naast de kassa. Tegen betaling (€ 5,50 voor volwassenen) mag je de tuin bezoeken. "Uiteraard is het gratis om in het winkelgedeelte rond te lopen."

Sommige cactussen reiken bijna tot aan het dak. De tuin staat vol met de reusachtige cactussen. "Ieder jaar moeten we ze snoeien om ervoor te zorgen dat ze niet door het dak groeien", zegt Slots. Sommige planten die hier staan zijn al meer dan zestig jaar oud.
De vloer bestaat uit een grote zandvlakte. Het is hier net een kleine woestijn. De cactussen en stenen vormen een mooi kronkelig pad door de tuin.

Reptielen

Yvonne Slots is sinds 2008 eigenaar van De Drakenwereld. Voor die tijd heette het park 'Cactuswereld'. "Pas toen ik hier kwam zijn we met reptielen begonnen." Slots heeft eerder in de dierenopvang gewerkt en is gefascineerd door reptielen. Een bijkomend voordeel is dat Cactuswereld - nu 'De Drakenwereld' - een veel breder publiek trekt. "Vooral kinderen vinden het nu veel leuker bij ons. Ze blijven soms wel uren plakken."

Net echt

Lopen de reptielen dan zomaar los rond? "Nee hoor, ze zitten allemaal in hokken of in terraria." Een terrarium is een glazen bak. Hierin wordt het klimaat nagebootst van de dieren die erin leven. Slots laat de cactusmuis zien, twee grote schildhagedissen, een schuchtere driekleureekhoorn, een paar kleurige ara's, piepkleine zebra-grasmuisjes en een stel baardagamen. "Deze agamen krijgen binnenkort een eigen eiland", zegt Slots. Het is de bedoeling dat alle reptielen een groter eigen verblijf krijgen, waardoor ze nog meer thuis lijken te zijn in hun natuurlijke leefomgeving.

Educatief

Bij ieder terrarium hangt een bordje met uitleg over de reptielen. Een bezoekje aan de tuin van De Drakenwereld is niet alleen indrukwekkend mooi, maar ook heel leerzaam. "Als we hier groepen kinderen te gast krijgen, halen we bijvoorbeeld een slang uit zijn hok. Dan mogen ze hem vasthouden." Is dat niet doodeng? Yvonne lacht: "... sommige kinderen vinden het wel een beetje spannend, maar het gebeurt allemaal heel veilig."

Kijken, kijken en kopen

Als je rustig rondloopt, duurt een bezoekje aan de tuin ongeveer een uur, maar de meeste bezoekers willen wel wat langer blijven. Bij de uitgang van de tuin kom je weer terug bij de winkel.

In de winkel zijn niet alleen cactussen te koop, maar ook allerlei reptielen en benodigdheden om zelf een terrarium te bouwen. Het personeel van Cactus en Reptielenhuis De Drakenwereld weet alles van de reptielen en cactussen af en geeft eerlijk advies aan klanten.
Hierin onderscheid De Drakenwereld zich van gewone tuincentra of dierenwinkels. Daar verkopen ze zomaar cactussen en reptielen aan iedereen die dat wil. "Hier kan dat niet", zegt Slots stellig. Toen zij nog in de dierenopvang werkte, heeft ze gemerkt dat veel mensen niet goed voor reptielen kunnen zorgen. "We verkopen dus niet zomaar aan jan en alleman."
Als iemand zegt: 'oooh, wat een schattige leguaan', dan verkopen wij ze niet meteen. 'Denkt u er thuis nog een rustig over na en zoek wat informatie op over deze dieren', zeggen we dan. We vinden het belangrijk dat mensen goed voor de dieren zorgen." Deze zorgzaamheid en liefde voor de dieren en planten is merkbaar in heel De Drakenwereld. Heel bijzonder.

In de buurt van Venlo en op zoek naar een leuk uitstapje? Breng dan eens een bezoek aan De Drakenwereld. Geniet van de mooie winkel, de goede service en de prachtige tuin. Prikkels genoeg in De Drakenwereld.

Foto 1. Zodra je de eerste stappen door de tuin hebt gelopen, waan je je al in een woestijn.
Foto 2. Twee prachtige ara's.
Foto 3. Sommige cactussen groeien bijna door het dak heen.
Foto 4. In de winkel kunnen bezoekers cactussen en reptielen kopen.

Laatst gewijzigd: 2011-11-18 16:08:24 · Gepubliceerd: 21 mei 2009 - 6147