Betaalbaar plezier in Sprookjeshof

Bezoek Sprookjeshof |  deel via WhatsApp | Reportage door

Attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren is geweldig voor jonge kinderen

23 juni 2009 Zuidlaren, Drenthe Eenvoudig, betaalbaar en vooral heel leuk: attractiepark Sprookjeshof probeert andere parken niet te imiteren, maar heeft zijn eigen stijl. Dat is te merken aan de speeltoestellen, aan de sprookjes en aan het vriendelijke personeel.

Nederland kent meer sprookjesparken dan alleen De Efteling. In het Drentse Zuidlaren staat Sprookjeshof, een gemoedelijke en leuk opgezette speeltuin met een sprookjesbos. Bij het grote publiek is Sprookjeshof misschien niet bekend, maar daar moet verandering in komen: het attractiepark is de moeite van het bezoeken meer dan waard.
Sprookjeshof is in handen van de drie Tolner-broers. Zoals vaak bij familiebedrijven, steken de Tolners met veel liefde al hun tijd en energie in het park. Dat is te merken aan alles, ook aan de vriendelijke personeelsleden: iedereen werkt met liefde aan het park.

Levende sprookjes

'Ingang Sprookjesbos' staat met sierlijke letters op de poort geschreven. Het kan niet missen. Door het sprookjesbos heen kronkelt een pad. Links en rechts van dit pad staan steeds huisjes met verschillende sproojesfiguren. Bij de huisjes staat een knop, en zodra die wordt ingedrukt, komt het sprookje tot leven. De poppen beginnen te bewegen en door een luidspreker wordt het sprookje voorgelezen.
Behalve de bekende sprookjesfiguren (Hans en Grietje, Doornroosje, Roodkapje, De Gelaarsde Kat) zijn er ook andere verhalen. Voor het verhaal van Robin Hood wordt een behoorlijk stuk van het sprookjesbos gebruikt. Erg mooi.

Pratende kabouters

De verschillende kabouters zijn ook erg grappig. De meeste kabouters drinken gezellig wat met elkaar in het kaboutercafé, maar er staan ook nog wat kabouters los in het bos. Doopy is het grappigst. Zodra kinderen in zijn buurt komen, stelt hij zich voor. "Ik ben Doopy, de sprekende kabouter. Alles wat je zegt, herhaal ik." De kinderen laten zich dat geen twee keer zeggen en roepen om het hardst hun eigen naam. "Mitchel! Leonie! Jeffrey! Maarten!" De kabouter herhaalt de namen met zijn eigen grappige kabouterstem.

Heerlijk spelen

Na vijfentwintig sprookjes kom je weer bij de uitgang van het sprookjesbos. Tijd om lekker te spelen. Vanaf de picknicktafels heb je een mooi overzicht over de speeltuin. Er zijn wat 'gewone' speeltoestellen, zoals schommels en draaimolens, maar ook een paar bijzondere attracties, zoals het schommelschip. Erg leuk zijn de luchtdrukkanonnen waarmee kinderen elkaar met balletjes kunnen beschieten. Ook het grote ingegraven springkussen is populair bij de kinderen.

Origineel

Sprookjeshof heeft niet geprobeerd om andere parken na te apen, maar heeft duidelijk voor een eigen aanpak gekozen. "Kinderen tot acht of negen jaar hebben volgens ons echt geen achtbanen en grote dure attracties nodig om een geweldige dag te hebben", zegt Albert Tolner. "Wij hebben er juist voor gekozen om attracties neer te zetten waarbij kinderen zelf actief zijn."
Hij doelt op attracties zoals het schommelschip. In veel parken gaat het schommelschip via een motor heen en weer. "Bij ons niet. In ons schommelschip moeten de kinderen het schip zelf in beweging zien te krijgen. Dat vinden ze zelf ook veel leuker."

Niet moeilijk doen

Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat er bij deze doe-het-zelf attracties geen medewerkers van Sproojeshof nodig zijn. Daardoor kan het park lekker betaalbaar blijven. Bezoekers hoeven bovendien ook niet bang te zijn dat ze moeten betalen voor parkeren of dat ze verplicht worden om hun consumpties in het park te kopen. "Bij ons mogen de bezoekers gewoon hun eigen eten en drinken meenemen. Daar doen wij niet moeilijk over."
Uiteraard is het wel mogelijk om eten en drinken te kopen in Sprookjeshof. Sterker nog: er is een volwaardig restaurant, waar je heerlijk kunt lunchen of dineren.

Attractiepark Sprookjeshof is een betaalbaar en erg leuk uitje. Ideaal voor schoolreisjes en kinderfeestjes, maar ook voor gezinnen met jonge kinderen. Kinderen vermaken zich met gemak een halve dag in het attractiepark. Sprookjeshof bewandelt al jaren zijn eigen weg en moet dat vooral blijven doen: het is er geweldig.

Foto 1. Met een flinke aanloop kunnen de kinderen op het nippertje de touwladder grijpen, die over de enorme opblaasberg hangt. Eenmaal op de top van de berg kunnen ze weer naar benedenglijden.
Foto 2. Kinderen luisteren aandachtig naar het verhaal van de gelaarsde kat.
Foto 3. Robin Hood zakt met een touw uit de toren, vluchtend voor de slechte koning.
Het grote ingegraven springkussen is erg populair. Overal rondom het kussen liggen kinderschoenen.
Met luchtkanonnen beschieten de kinderen elkaar in een oorlog op zee.
In de Flinstones-trapauto kunnen de jonge bezoekers hun laatste restje energie kwijt.

Kijk ook bij...

5 reacties:

Laatst gewijzigd: 2018-10-10 09:09:49 · Gepubliceerd: 2009-06-17 14:01:29 - 17432