'In Gent, daar vind je het echte werk'

Rondleiding met gids door de authentiekste stad van België

Toerismekantoor Gent Reportage door

26 november 2009 bijgewerkt: 13 juli 2023 Gent, Oost-Vlaanderen "We hadden een haat-liefde verhouding met die Keizer Karel", zegt Magda. Zij leidt binnen- en buitenlandse toeristen rond door Gent, haar stad. Vanaf het toerismekantoor in de kelder van het Belfort begint zij aan haar rondleiding. In drie uur vertelt Magda waarom Het Lam Gods zo'n bijzonder schilderij is, waarom Gent authentieker is dan Brugge en waarom Gentenaars 'stroppendragers' genoemd worden.

'Stroppeke'. Het lijkt een beetje een bijzonder scheldwoord. Of is het een koosnaam? "Het heeft allemaal te maken met ons Keizer Karel", zegt Magda. "Wij Gentenaars deden het goed - boven Parijs waren wij de grootste stad! - en Keizer Karel wilde steeds meer belastingen van ons hebben." Daar kreeg Keizer Karel, zelf geboren in Gent, te maken met de koppige aard van Gentenaars. De bevolking vertikte het keer op keer om zich definitief aan de regels en wetten van Keizer Karel te onderwerpen, en haalde daarmee de woede van de Keizer op de hals. Toen de keizer in 1540 met vijfduizend soldaten terugkwam naar zijn geboortestad, beschuldigde hij Gent van trouweloosheid, ongehoorzaamheid en zelfs aan majesteitsschennis. "Er volgden allerlei straffen. Gent werd gedegradeerd tot tweederangs provinciestad en een paar dagen later volgde de ultieme vernedering: prominente Gentenaars werden gedwongen om in hun pyjama en met een strop om de hals door de stad te lopen. Tijdens die wandeling moesten ze knielen en luidkeels om de genade van Keizer Karel smeken."

Gent is de meest authentieke stad van België

Lam Gods

Vanaf het Belfort is het maar een paar stappen lopen naar de Sint-Baafskathedraal. Gids Magda vertelt kort wat over de geschiedenis van deze kerk ("Deze kerk is gebouwd op de ruïne van een veel kleinere kerk en Romaanse stijl") en blijft dan heel lang stilstaan bij één van de beroemdste schilderijen in België: Het Lam Gods. Dit schilderij van de gebroeders Van Eyck werd gemaakt om de privé-kapel van een rijke handelaar te sieren. Nu hangt het echte werk in een andere zaal - beter beveiligd - en laat de privé-kapel een levensgrote replica zien. Vol enthousiaste en oprechte verwondering spreekt Magda over dit meesterwerk. "Zie je die honderden kleine bloemetjes daar? Als je ze met een vergrootglas bekijkt, zie je dat ieder bloemetje blaadjes heeft en ieder blaadje nerven heeft." Zonder zo'n ervaren gids is het drieluik ook schitterend, maar met de extra uitleg maakt het werk een blijvende indruk.

Authentiek

"Gent is de meest authentieke stad van België", zegt Magda zonder aarzelen. "Brugge is ook heel mooi een heeft ook een geweldige geschiedenis, maar in Gent is alles echt. Brugge heeft bij de renovaties een eigen sausje over de stad gegoten, die maakt dat de stad er schilderachtig uitziet. Het is daarom goed te begrijpen dat toeristen gek zijn op de Brugse stijl en op Brugge. Maar in Gent, daar vind je het echte werk."

Op de wandeling door alle gedeeltes van de stad vertelt Magda honderduit. Bij ieder straatje zit wel een ander praatje. De vleesmarkt, het Gravensteen, het stadhuis, de lakenhallen, de vrijdagmarkt... de hele stad komt tot leven. De wandeling door het historisch centrum van Gent eindigt, waar hij begon: in de kelder van het Belfort.

Foto 1. Volgens Gentenaren het mooiste stukje van de stad: de Leie.
Foto 2. Gids Magda vertelt over de geschiedenis met Keizer Karel.
Foto 3. Het vleeshuis.
Foto 4. Zelfs de replica van 'het Lam Gods' heeft onvoorstelbaar mooie details.

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:45:03 · Gepubliceerd: 26 november 2009 - 3573