1

Willem Barentsz duikt op in Rusland

Gevonden wrakstuk waarschijnlijk van Nederlandse zeevaarder

Museum 't Behouden Huys Nieuws door

archief oud artikel 23 maart 2010 Geschiedenis Terschelling West, Friesland In 1596 strandde het schip van zeevaarder Willem Barentsz op Nova Zembla. Nooit werd er meer iets van hem vernomen. Tot nu. In een museum in Sint Petersburg is een stuk hout gevonden dat hoogstwaarschijnlijk tot het schip van Barentsz behoorde.

Een test wees al uit dat het stuk hout van een Nederlands schip uit de zestiende eeuw komt. Eind 2010 maakt het wrakdeel van vier bij één meter een reis naar Nederland voor een definitief onderzoek. Maar Benno van Tilburg, hoofd scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurbezit en Monumenten is al overtuigd dat het hout van het schip van Barentsz moet zijn. "In die tijd voeren er rond Nova Zembla nauwelijks schepen. Welke gek had daar nou iets te zoeken? Als we het hout exacter kunnen dateren, is het heel waarschijnlijk dat dit een restant van het schip van Willem Barentsz is", zegt hij in het Nederlands Dagblad.

Als het hout echt van het schip van Barentsz komt, is dat een droomvondst voor archeologen. "Alle schepen van de ontdekkingsreizigers uit de zestiende eeuw, van Columbus tot Magelhaes en alle anderen, zijn compleet verloren gegaan. Dit stuk scheepshuid is echt uniek in Europa", vertelt van Tilburg.

't Behouden Huys

Een mooi thuis voor het bijzondere stuk hout zou Museum 't Behouden Huys zijn. In dit museum leeft de geschiedenis van de zeevaarder. Museumbezoekers stappen aan boord van het schip van Willem Barentsz en vanaf daar hebben ze een prachtig uitzicht over Spitsbergen. En buiten is het nagebouwde 't Behouden Huys te zien, de plek waar Barentsz op Nova Zembla verbleef. Deskundigen van Museum 't Behouden Huys op Terschelling bevestigen ook dat gevonden stuk hout een zestiende-eeuws scheepsdeel is met Nederlandse kenmerken.

Maar behalve 't Behuyden Huys zijn er nog meer kapers op de kust. Het Rijksmuseum in Amsterdam wil het stuk graag betrekken bij een grote Willem Barentsz-tentoonstelling. Met deze tentoonstelling opent het museum na de restauratie.

Ga een dagje naar Terschelling! En beleef de geschiedenis van Willem Barentsz!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-23 09:51:17 - 657


-advertentiepositie-