Sightseeing door Noordbrabants Museum

Noordbrabants Museum |  deel via WhatsApp | Reportage door

Tentoonstellingen onder de loep

8 juli 2010 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Midden in het centrum van Den Bosch schuilt achter een krullerig gouden hek het Noordbrabants Museum. De prachtige bruine gevel doet bijna Romeins aan. Hierachter schuilt een eindeloze wereld van kunst en cultuur. DagjeWeg.NL neemt u mee tijdens een korte sightseeing door het museum.

Tentoonstellingen in het Noordbrabants Museum

Klik op een tentoonstelling naar keuze.


Vanuit de entreehal kom je meteen terecht in twee prachtige zalen: de Rode Salon en de Groene Salon. Hier wordt een overzicht van de bloemschilderkunst getoond. De zalen zijn immens groot en de spiegels en de kroonluchters zorgen voor een chique uitstraling. In deze zalen is het mogelijk om te trouwen.

Wat opvalt aan het Noordbrants Museum is hoe majestueus het gebouw is. Trap op, trap af, deur door, lift in: er komt geen einde aan. Het is één grote ontdekkingstocht. Dat maakt dit museum voor kinderen ook zo leuk. Nog meer leren over het museum? Voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs zijn er allerlei leuke lessen.

Noord-Brabant

Interessant aan het museum is dat heel veel inhoud typisch Brabants is. De collectie van Jan Sluiters beslaat drie zalen van de begane grond. De schilder Jan Sluijters is afkomstig uit Den Bosch. Zijn vader was oorspronkelijk beeldhouwer en werkte mee aan de restauratie van de Sint Jan. Jan Sluijters was een echte modernist. Hij werkte veel met stippen en strepen en was groot fan van het kubisme.

Op de eerste verdieping is een grote maquette te zien van Den Bosch. Op de maquette branden allerlei lampjes. Kies een onderwerp waar je meer over wilt weten, zoals kerken. De lampjes van de kerken beginnen te branden en een presentatie over het onderwerp begint.

Maar het Noordbrabants Museum gaat verder. Lees ook de artikelen over de andere tentoonstellingen.
Foto 1. De prachtige gevel van het museum. Foto's: Noordbrabants Museum.
Foto 2. De maquette van Den Bosch is ontzettend leerzaam!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-03-01 18:14:31 · Gepubliceerd: 2010-07-05 12:11:58 - 7468