Sprookjes in klein formaat

Nationaal Tinnen Figuren Museum |  deel via WhatsApp | Reportage door

Tinnen Figuren Museum geeft kleine figuren de ruimte

31 augustus 2010 Geschiedenis Ommen, Overijssel Wie op internet op 'tinnen figuren' zoekt, komt er ontelbaar veel tegen. Maar dat is virtueel. In het echt zijn de figuurtjes te zien in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen. Het zal nog even duren voordat het aantal bezoekers van het museum, het aantal figuurtjes overtreft. Zoveel beeldjes in tin zijn er te zien.

Een stapel enorme boeken ontneemt het zicht op een stelletje schilderende kinderen. Dat is leuk, die kinderen. Eerst een uurtje creatief tinnen figuren inkleuren, daarna op laten drogen en ondertussen dwalen door het museum. Na deze dwaaltocht neem je je eigen sprookje mee naar huis. Want dat zijn tinnen figuren, sprookjes in klein formaat. De veldtocht van Napoleon, schaatsenrijders uit vroeger eeuwen en pelgrimsoorden uit de Middeleeuwen, gegoten in tin.

Groepje kinderen

Een groepje kinderen staat enthousiast rondom de mevrouw die hen zal helpen. Maar eerst: "Een euro alstublieft!" Een kleine bijdrage voor het mee te nemen tinnen figuurtje. De te schilderen tinnen figuren staan in gelid in een kast. De kinderen maken hun keuze, en even later brengen ze met de tong uit de mond hun kanon, beer of trompet tot leven. "De meeste trompetten zijn goud", dus de trompet wordt van goud, zo vindt een kind.

Schimmen uit het verleden

Verscholen in een hoekje staat de trap naar de tweede verdieping. Niet vergeten deze trap op te lopen, want boven bevinden zich de schatten van het museum. Van rolzegel uit Sumeriƫ, Egyptische piramiden, de markt van Athene tot de slag bij Waterloo en de Gouden Koets. De hele wereld trekt voorbij. "Wauw!", zegt een klein meisje dat de markt van Athene bezoekt. "Dit is mooi". Verderop de bloedbaden van het amfitheater in Rome. Nog een metertje, en daar trekt de Gouden Koets in optocht voorbij. En dan weer terug naar Ommen: de plunderingen van Ommen door krijgslieden uit Coevorden. De geschiedenis is in rep en roer in dit museum. Gekrakeel, gehijg, gejuich, gejaag, gedood, het komt allemaal langs. Deze ruimte brengt schimmen uit het verleden terug naar nu, in gegoten tinnen beeldjes. Een uitstapje naar Ommen en omgeving kan eigenlijk niet zonder een bezoekje aan het Nationaal Tinnen Figuren Museum.

In en rondom Ommen is heel veel te doen. Een tochtje over de Vecht is aardig, alhoewel de Vecht niet meer zo kronkelt als in het verleden. Kijk op DagjeWeg.NL onder het kopje Ommen voor nog meer leuke tips en uitstapjes.
Foto 1. De gouden koets in klein formaat. Foto's: Nationaal Tinnen Figuren Museum.
Foto 2. Tinnen figuren in Zaanse klederdracht.
Foto 3. Tinnen figuren in het bos.
Een mal voor een tinnen figuur.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:16:38 · Gepubliceerd: 31 augustus 2010 - 8193