1

Draken bestaan echt!

Park Oikos is mysterieuze dierentuin

Park Oikos Reportage door

archief oud artikel 8 september 2010 Cultuur Ruinen, Drenthe Diep in de Drentse bossen leven twaalf mysterieuze dieren. Onder de grond, in het water of tussen de struiken zwiepen hun puntige staarten bezoekers tegemoet. Het vuur uit hun bekken schroeit de wenkbrauwharen van menig bezoeker. Ga de strijd aan met twaalf draken in Park Oikos!Park Oikos is één groot natuurspeelparadijs. Uitgestrekte grasvelden, kleurrijke bloemenvelden en strakgesnoeide heggen. Een hemel voor iedereen met groene vingers. Het park is een thuis voor de meest bijzondere figuren. Een appelboom met een enorme kruisspin zo groot als een kat. Twee vioolspelende sprinkhanen, gedirigeerd door een rat en natuurlijk de twaalf draken die in het park een werelddrakenvergadering houden. Park Oikos bestaat nu drie jaar, maar de prachtige tuinen zijn er al sinds 1970. De draken zijn drie jaar geleden in Ruinen gekomen voor een werelddrakenvergadering. Sommigen zijn wel 2,5 meter hoog! De figuren staan er niet alleen voor de sier. "Kinderen mogen alles aanraken, erop klimmen: laat ze het maar ontdekken", vindt Frans Frijmuth, eigenaar van het park.

Ontmoet de bijzondere bewoners van het park.Ontmoet de bijzondere bewoners van het park.

Kinderfeestjes

"We hebben net twee ezels gezien!", vertelt de achtjarige Mark. Hij viert hier zijn verjaardagsfeestje. "En ook een echt wrattenzwijn!". Een ander jongetje vertelt dat hij dat zwijn 'wel een beetje eng vond'. Het leukste vond Mark de draak die onder de grond gaat en dan ook weer bovenkomt. "Die is echt groot!" De vader en moeder van Mark vinden Park Oikos een prima locatie voor een kinderfeestje. "We wonen hier niet ver vandaan", vertelt de vader. "Vlakbij Appelscha. Via via zijn we

Wat is een kinderfeestje in Ruinen leuk!Wat is een kinderfeestje hier leuk!

eigenlijk bij dit park gekomen. Vooral de vrijheid van het groen is voor de kinderen heerlijk! Ze kunnen alles doen waar ze zin in hebben." In het park staan verschillende huisjes waar kinderen hun feestje kunnen vieren. "Slingers, een speurtocht en wat limonade en een kinderfeestje is geregeld!", zegt Frijmuth.

Spelletjes

In het midden van het park kunnen kinderen levensgrote bordspellen spelen. Twee ronde tafels met op het tafelblad een enorm Ganzenbord en op het andere tafelblad Mens Erger Je Niet. Vier gekleurde ganzen en een grote dobbelsteen maken het af. Even verderop zijn kinderen bezig enorme schaakstukken zo groot als hun arm te verplaatsen. Vanaf twee tronen kijken andere kinderen toe. De schaakstukken zijn wel erg zwaar en uiteindelijk blijkt er tegenaan schoppen veel leuker. Uitrusten kan in één van de bloemenschommels. "Een madeliefje bezwijkt al onder het gewicht van een Tinkerbell. Onze Gerberaschommels kunnen gelukkig wel wat meer gewicht hebben", staat er op een bordje naast de schommels. En inderdaad: zelfs deze DagjeWeg.NL-redacteur slingert heerlijk heen en weer.

Dieren

De bewoners van Park Oikos staan niet alleen stil. In een grote vijver laten schildpadden hun kopje zien. Maar als de jarige Mark grote hoeveelheden water hun kant op spettert, trekken ze hun hoofd snel weer in. Op de boerderij leven twee ezels, een zwijn en nog wat schapen. "En die mag je gewoon aanraken", zegt Frijmuth. "Doe het deurtje maar open en loop tussen de dieren door." Vrolijk knort het waggelende zwijn naar iedereen die langsloopt. De ezels kijken verwonderd rond en zwaaien wat met hun staart. De schapen hebben het eten ontdekt en hebben nergens anders oog voor.

Alle dieren in park oikos mag je aaien!Alle dieren in park oikos mag je aaien!

Park Oikos is het aan te zien dat zij met liefde is gemaakt. Eigenaar Frans Frijmuth legt al zijn passie in het maken van de draken. "In heel veel parken heb ik sculpturen gemaakt van dieren", vertelt hij. "Ik ben begonnen in Ouwehands Dierenpark, daarna heb ik 25 jaar bij Dierenpark Emmen gewerkt. Daar was ik vooral bezig met het reptielenhuis. Eerst knapte ik de hokken op. Daarna ben ik met figuren begonnen." Waarom draken? "Omdat hij zelf een draak is", grapt zijn vrouw Jopie. "Nee, ik was altijd al geïnteresseerd in reptielen", vertelt Frijmuth. "En met de draken in Park Oikos wil ik laten zien dat draken nog echt bestaan. Ik heb bijvoorbeeld een draak gemaakt die staand over zijn nest hangt. Dat doen krokodillen ook."

Jong en oud geniet van een verrassend dagje uit in Park Oikos. Speurtochten voor een familiedag, kinderfeestjes: alles kan in Ruinen worden georganiseerd. Geniet van de prachtige bloemen en planten of speel een leuk spel. Maar pas op voor de draken! Je weet nooit wanneer hun vergadering voorbij is en ze op zoek gaan naar vers mensenvlees.
 

Meer bezoekers vinden Park Oikos een leuk dagje uit. Daarom behaalde het park de tweede plaats bij de DagjeWeg.NL Award 2010. Ruim achthonderd mensen gaven hun stem aan het Drentse park.
Foto 1. Park Oikos is één grote ontdekkingstocht. Foto: Sifra Kriek

Laatst gewijzigd: 2021-03-15 18:49:46 · Gepubliceerd: 2010-09-06 12:26:13 - 11494


-advertentiepositie-