1

Van droom tot werkelijkheid

Mylan en Manon: nieuwe beheerders van Slot Loevestein

Slot Loevestein   Interview door

27 september 2010 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Cultuur Poederoijen, Gelderland Wat klinkt als een verhaal uit een sprookje is voor Mylan Lin en Manon Schuch werkelijkheid. Voor hen geen gewoon huis in de stad, maar een echt slot als woonplaats. Binnenkort wonen en werken zij binnen de vestingmuren van Slot Loevestein in het Gelderse Poederoijen. Zij wonnen de Slag om Loevestein.

Slot Loevestein in het Gelderse Poederoijen begon in mei 2010 met de zoektocht naar nieuwe beheerders. Een vacature waar serieus om gestreden werd. Geen saaie sollicitatiegesprekken, maar brand blussen, ontbijt serveren en middeleeuwse figuren aankleden. Stellen uit Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland gingen de strijd aan in het tv-programma Slag om Loevestein. Zo ook Mylan en Manon, die het na een wereldreis tijd vonden voor een nieuwe uitdaging. Een droom werd werkelijkheid en ze wonnen de finale! Mylan werkt nu drie weken op Slot Loevestein en vertelt het verhaal van twijfel en spanning, naar een levensveranderende winst in de finale.

Straks is het spel over en dan geef je invulling aan het leven van twee mensen.

Op televisie

Waarom gaven jullie je op voor het programma?
"In januari kwamen we terug van een wereldreis van een jaar en we zochten naar een nieuwe uitdaging. Mijn moeder hoorde van het programma Slag om Loevestein op de radio en zij vond dat echt iets voor ons. We keken op de website, maar ik was eerlijk gezegd niet meteen enthousiast. Vooral omdat er zo'n tv-programma bij kwam kijken. Ik dacht: 'Ik ga niet als een stuk vee op zo'n schip staan.' Maar de functie sprak ons wel meteen aan, het is een redelijk unieke functie. Beide hebben we een achtergrond in de horeca, ik heb een facilitaire opleiding. Dus, misschien moesten we toch reageren?

De selectie

Hoe ging de selectie? En waren er momenten van twijfel?
"Uiteindelijk stonden we dan op de selectiedag met zestig stellen. Iedereen had een sticker op, we waren inderdaad net vee. Op die dag mocht iedereen twee minuten voor de jury vertellen waarom ze goede beheerders voor het slot zouden zijn. Maar de dag duurde zo lang, we hebben wel drie keer getwijfeld: Waarom gaan we niet gewoon naar huis? Uiteindelijk waren we aan het einde van de dag pas aan de beurt. Dat we gebleven zijn, kwam eigenlijk alleen door het lekkere weer en het contact wat we met de andere stellen hadden. De volgende dag bleven we over met elf stellen, die allemaal een soort sollicitatiegesprek hadden met de directrice. Daarna bleven wij met drie andere stellen over om aan het tv-programma mee te doen."

De strijd

Hoe was de strijd?
"Ik heb het niet zo op camera's, maar ook dat went wel. De opdrachten waren heel divers en elk stel was weer beter in het één of het ander. Of je zo beter leert hoe het werk op een slot is? Nou, niet bij alle opdrachten. Er is een tv-programma bij betrokken en die hebben weer hele andere belangen. Zo moesten we bijvoorbeeld vijf historische figuren aankleden naar het tijdsbeeld. Dat ga je natuurlijk niet iedere dag doen. Maar je leert het slot wel beter kennen. Als je hier rondloopt begin je wel te zien en te fantaseren over de mogelijkheden. Maar de waarheid is dat je hier jarenlang gaat wonen en werken. Voor ons wel een hele verandering. We wonen nu in het centrum van Breda, met alles bij de hand. Als we nu tijdens het koken ontdekken dat we iets vergeten zijn, dan is de Albert Heijn om de hoek. Straks kunnen we niet even terug naar de winkel."

De finale

En dan win je de finale... Hoe voelt dat?
"Tijdens de opnames kregen we wel steeds meer het besef: we zijn serieuze kanshebbers! En er zijn zoveel plannen voor het slot, we kunnen hier flink aan de weg timmeren. De jury koos ons voor de finale en het publiek koos het tweede stel. Toen werd in twee dagen tijd de finale opgenomen, dat was echt heel spannend en slopend. Iedereen begon te beseffen, het spel is straks over en dan ga je invulling geven aan het leven van twee mensen. En toen hadden we gewonnen! Eerlijk gezegd voel je je dan best wel leeg, het moet echt even landen. Het was wel een fantastisch moment en we hebben echt nog wel een feestje gevierd. We kregen ook belachelijk veel reacties en media-aandacht. Op een gegeven moment zat ik beneden aan de telefoon en Manon op de zolder."

En nu...

Hoe gaat het nu verder?
"Iedereen heeft wel iets met een kasteel, of je nu acht bent of tachtig. En wij krijgen de kans om daar iets mee te doen! Ik werk hier nu drie weken, maar de eerste tijd moeten we toch alles leren kennen. We hebben ook afgesproken om de eerste honderd dagen alles met een frisse blik te bekijken en dan te bespreken wat ons is opgevallen. Er is wel heel veel mogelijk met het slot, maar we willen er geen ordinair activiteitencentrum van maken. We gaan wonen op een hele bijzondere plek. Straks kijken we uit over de Waal en als we de deuren sluiten, is dit onze achtertuin! Een barbecue met vrienden, dat kan hier prima!", droomt Mylan verder...

Bekijk de finale van Slag om Loevestein

Lees ook:
Had u ook graag op een kasteel gewoond, of vindt u het helemaal niets? Reageer hieronder!

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:09:31 · Gepubliceerd: 2010-09-24 17:25:00 - 2159

Activiteiten Slot Loevestein

Nu te bezoeken

Sintfestijn op Loevestein


Dit jaar wordt Slot Loevestein omgetoverd tot een waar Sinterklaas kasteel. Breng een bezoek aan het Sintfestijn voor een onvergetelijke dag vol magische momenten!

Monddood. Politiek gevangen


Rijksmuseum Slot Loevestein organiseert met medewerking van Amnesty International de tentoonstelling: Monddood – politiek gevangen.

Binnen enkele weken te bezoeken

Kerstvakantie op Slot Loevestein


Een kasteel in sfeervolle kerststemming. Dat is Loevestein deze kerstvakantie (23 dec 2023 7 jan 2024).

Struintocht Munnikenland bij Loevestein


Kom met je gezin op zondag 12 november struinen buiten de paden in de uiterwaarden van het Munnikenland rond Slot Loevestein. Ga op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer en sta oog in oog met...

Kaarsverlichte rondleidingen


Op 4 avonden wordt een kaarsverlichte rondleiding georganiseerd op Loevestein.

Snertwandeling op Fort Giessen


28 december is er tussen 13 & 17 uur een snertwandeling in de omgeving van Fort Giessen. Loop door het Almbos en de Struikwaard. Warm halverwege op met chocolademelk. Aan het eind van de wandeling...

Kaarsverlichte rondleidingen


Op 4 avonden wordt een kaarsverlichte rondleiding georganiseerd op Loevestein.

Struintocht Munnikenland bij Loevestein


Kom met je gezin op zondag 12 november struinen buiten de paden in de uiterwaarden van het Munnikenland rond Slot Loevestein. Ga op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer en sta oog in oog met...

Kaarsverlichte rondleidingen

 
Op 4 avonden wordt een kaarsverlichte rondleiding georganiseerd op Loevestein.