De grote en de kleine ark

Ark van Noach in Rotterdam |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Nieuwe ark veertien keer groter dan de oude

23 december 2010 Cultuur Dordrecht, Zuid-Holland Veertien keer zo groot als de eerste ark. Johan Huibers heeft het maar druk met de bouw van zijn tweede Ark van Noach. Wanneer kiest dit Bijbelse schip het ruime sop en wat is er gebeurd met de oude ark? DagjeWeg.NL duikt in het verhaal van de grote en de kleine ark.

Al een aantal jaren is aannemer Johan Huibers aangestoken met het ark-virus. Huibers voelde zich, net als Noach vijfduizend jaar geleden, door God geroepen om een Ark te bouwen. Niet zo letterlijk als Noach destijds; Huibers verwacht geen zondvloed en heeft geen directe opdracht gekregen om een schip te bouwen. "In 1992 kreeg ik een droom. Ik zag Nederland verdwijnen onder een enorme watermassa, vergelijkbaar met de tsunami in Zuidoost-Azië. Best heftig natuurlijk." Toch verwacht Huibers geen nieuwe zondvloed. Hij ziet het als zijn opdracht om het Bijbelverhaal via de Ark dicht bij de mensen te brengen, zegt hij op zijn website. In 2007 werd de eerste ark na anderhalf jaar bouwen te water gelaten.

Bekijk de huidige ligplaats van de Ark van Noach.

Zondvloed

Nu gaat Huibers nog een paar stapjes verder en is bouwt hij een ark op ware grootte. Deze tweede ark zal qua inhoud veertien keer zo groot zijn dan de eerste en de hele wereld over reizen. Op deze manier hoopt Huibers nog meer mensen te bereiken en ze te vertellen over het verhaal van God en de zondvloed. "Visueel wil ik jong en oud bijbrengen hoe de ark er uit zag, om zo het verhaal uit de Bijbel meer tastbaar te maken ook voor niet-gelovigen", vertelt Huibers in de Visie van 2006. "Ik wil het verhaal vertellen dat er acht mensen zijn gered, samen met alle dieren die we nu nog kennen, zoals honden, katten, maar ook de giraffe en de spin. Dit maakt me enthousiast."

Nieuwe ark

De nieuwe ark bestaat uit vier verdiepingen. De eerste twee zijn op dit moment al klaar en bieden ruimte voor de opslag van voer en een expositieruimte. In de ark komen ook twee podia en tribunes. In beide rompen wordt er één gebouwd. Op de derde verdieping komt meer ruimte voor exposities. Een restaurant neemt de vierde verdieping in beslag. De opening van de ark vindt plaats tijdens de Olympische zomerspelen van 2012 in Londen. Bekijk foto's van de grote ark en kom alvast in de stemming.

Oude ark

Maar wat is er gebeurd met de oude ark, waar Huibers vanaf 2005 zijn ziel en zaligheid in heeft gelegd? Dit schip heeft een nieuwe eigenaar: Aad Peters. "Huibers richtte zich vooral op het verhaal van Noach", vertelt Peeters aan het Nederlands Dagblad. "Dat leek mij het perfecte podium om de rest van de verhalen uit de Bijbel te laten zien." De route door Peters' Ark begint bij Adam en Eva en eindigt via Noach, David en Goliath bij Jezus. Speciaal voor Kerst heeft Peters een kerststal ingericht, met levende kippen, schapen, alcapa's een zelfs dromedarissen. Peters wil niet evangeliseren. "Bekering laat ik over aan God."

Rondleiding in de nieuwe ark

De Ark van Noach is volgens het bijbelverhaal in Genesis, het schip (letterlijk: de kist) waarmee Noach en zijn gezin, en vele dieren met hen, de zondvloed overleefden. Lees de geschiedenis van de ark op Wikipedia.

Laatst gewijzigd: 2019-03-11 12:08:36 · Gepubliceerd: 2010-12-23 13:23:09 - 11752