1

Gooische Vrouwen is hilarisch

Amsterdamse humor en Gooische kak is gegarandeerd succes

Recensies Recensie door

archief oud artikel 4 april 2011 Cultuur Laren, Noord-Holland Binnen 23 dagen na de release heeft de film Gooische Vrouwen al de status van Diamanten Film bereikt. Is dat terecht? De redactie van DagjeWeg.NL kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en nam snel plaats in de bioscoopstoel. De enige vraag die bij de aftiteling komt opborrelen: wanneer komt deel twee?

Voor wie de dvd-box van de serie Gooische Vrouwen al helemaal heeft grijs gedraaid, komt de film Gooische Vrouwen als geroepen. De serie is toch alweer een jaar van de buis en de fans begonnen de schuine grappen van Martin Moreiro te missen. Maar niet getreurd: eindelijk zijn de vier dames en hun mannen te zien op het witte doek!

Volgekliederd Volkswagenbusje

Het is niet allemaal glitter en glamour in het Gooi. De levens van de vier rijke vriendinnen neemt in de film een rare wending. Het drama begint als volkszanger Martin Moreiro (Peter Paul Muller) zijn vrouw Cheryl (Linda de Mol) een borstvergroting cadeau doet en het resultaat hem eigenlijk beetje tegenvalt. Tijdens een ouderavond van zoontje Remy betrapt Cheryl Martin met een andere moeder in de poppenhoek. Vriendin Anouk (Susan Visser) kan weer eens niet van de mannen afblijven, maar nu loopt het toch echt de spuigaten uit. Dochter Vlinder trekt dit niet langer en besluit haar sletterige moeder te verlaten en bij haar vader Tom (Daniël Boissevain) te gaan wonen. Claire (Tjitske Reidinga) lijkt hartstikke gelukkig met visboer Dirk (Marcel Musters), maar kan toch niet leven met zijn grote liefde voor eten en laat hem voor het altaar staan. En daar bovenop vertrekt haar dochter Merel met haar gezin naar de andere kant van de wereld en zo is ijskonijn Claire opnieuw alleen. Natuurfreak Roelien (Lies Visschedijk) geeft alles voor het behoud van een oerboom in Laren. Dit tot grote ergernis van haar vriend Evert (Leopold Witte). Want in het Gooi gaat het natuurlijk allemaal om zien en gezien worden, maar dan wel op de juiste manier.

De dames zijn hard aan vakantie toe. Even weg van al die stress. Niet met de nieuwste Porsche, of business class in het vliegtuig, maar met een vol gekliederd Volkswagenbusje zonder airco rijden ze naar Frankrijk. In één of ander relaxoord komen de vriendinnen onder toeziend oog van een zweverige leidster (Loes Luca) helemaal tot rust.

Precisierups

De film Gooische Vrouwen is net als de serie hilarisch. Vooral tante Cor (Beppie Melissen) en Martin Moreiro stelen weer de show met hun droge Amsterdamse humor. Als de vrouw uit de poppenhoek langskomt bij Martin, omdat ze niet hem niet wil missen, staan de twee Amsterdammers zelfverzekerd in de deuropening. "En wat zeggen we dan tante Cor? Bedankt, tot ziens en tot de volgende keer!". Ook heeft Cor het over een precisierups in plaats van over een processierups. Naast de Jordanezen heeft ook huisvriend en modenicht Yari al snel de lachers op zijn hand met een één of ander dalmatiërprintje in zijn haar. Of als hij wordt achtergelaten door zijn rijke vriendinnen en een dure Franse rekening moet betalen en niet weet waar hij het geld vandaan moet halen.

Linda de Mol wist het al: "De film zal het redelijk goed, goed of extreem goed doen, maar slecht, dat is geen optie." En ze had gelijk. Of je een groot fan bent van de vier rijke vriendinnen, of nog nooit gehoord hebt van het Gooi: de film Gooische Vrouwen is een must voor iedereen. De volgende dag heb je spierpijn in je buik van het lachen. Eén minpuntje zijn de soms wat warrige verhaallijnen. In de serie krijgt elk personage ruim de tijd om tot bloei te komen. Daar is in een film van anderhalf uur geen tijd voor. Op naar deel twee dan maar!

DagjeWeg.NL-waardering:

Laatst gewijzigd: 2021-04-21 11:14:42 · Gepubliceerd: 4 april 2011 - 2958