Liever kamelen dan koeien

Bezoek een kamelenmelkerij |  deel via WhatsApp | Reportage door

Een stal vol brullende kamelen in Berlicum

28 juli 2014 Natuur Berlicum, Noord-Brabant Een dagje op de boerderij, tegenwoordig is het een populair uitje. Maar voor wie het niet zo op de typische boerderijdieren heeft, is er een alternatief. Frank Smits heeft namelijk geen stal vol koeien, maar een stal vol kamelen.

Ze lijken zo uit een exotisch plaatje weggelopen. Maar voor deze kamelen geen stoffig woestijnzand en bedoeïenen om te dragen. Nee, de 57 kamelen van Frank Smits leven in een stal en genieten in de zomer van de groene weiden in het Noord-Brabantse Berlicum. Hier moeten ze echter wel wat voor doen, namelijk melk produceren! Uit onderzoek is gebleken dat kamelenmelk ontzettend gezond is voor mensen met diabetes en maag- en darmklachten. Dé reden voor Frank om al tijdens zijn studietijd een paar kamelen aan te schaffen.

"Naast mijn flatje had ik drie kamelen in een weiland. Later huurde ik een schuur en vorig jaar heb ik dit bedrijf omgebouwd. Ik ben de enige kamelenmelker in Europa en lever melk aan Marokkanen en Somaliërs en exporteer naar Engeland. Ook willen we aan China gaan leveren." Dat Frank de enige kamelenmelker in Europa is, kan in zijn voordeel werken. Maar het consumeren van kamelenmelk is bij het grote publiek nog onbekend en daar wil Frank wat aan veranderen. Regelmatig zet hij de staldeuren open voor een Kamelen Kijkdag en nodigt iedereen uit om kennis te maken met de kamelen en hun melk.

Kamelen Kijkdag

"Om de week op zondag bieden we Kamelensafari aan. Dan mag iedereen in de stal komen kijken. Ook organiseren we kinderfeestjes en excursies. Tijdens een feestje gaan de kinderen een taart versieren, een bedje maken voor de kamelen en kamelenmelk drinken. Iedere zaterdag hebben we een stuk of zes kinderfeestjes." Dit doet Frank uiteraard niet allemaal in zijn eentje, want hij heeft ook nog 57 kamelen om te verzorgen. En daar zijn we inmiddels wel heel nieuwsgierig naar! Op naar de stal voor een kennismaking met de eigenzinnige dieren.

In de ontvangstruimte staan we voor het eerst oog in oog met een levende kameel. Alleen staan deze tweejarigen nog achter glas, dus lopen we snel een deurtje verder om de dieren echt in levende lijve te aanschouwen. Nieuwsgierig kijken we toe hoe Frank de dieren voert. De kamelen zelf hebben echter weinig belangstelling voor ons en focussen zich uitsluitend op het eten. "De mannetjes doen we weg", legt Frank uit. "Ook de dieren die te weinig produceren gaan weg, meestal naar een dierenpark." We aaien één van de jonge beesten en gaan door naar het echte werk.

Brullende kamelen

Een onrustig gebrul klinkt ons tegemoet als we de stal naderen. Zijn dat de kamelen? En ja, het geluid komt inderdaad uit de kelen van de bultige beesten. Hier zijn de meeste kamelen ondergebracht, inclusief de drachtige en de kleine kameeltjes. "Dit is Chantal", wijst Frank. "Wil je erop zitten?". Maar natuurlijk! Gelukkig blijft Chantal rustig staan en klim ik gemakkelijk via het hek op haar enorme rug. Het zit eigenlijk best lekker op haar zachte vacht, maar wanneer ze dreigt weg te lopen, krijg ik het even benauwd. Frank helpt me snel naar beneden en ik sta weer gerust bij het hek te kijken.

Eigenzinnig

De kleine kameeltjes krijgen van ons een flesje melk en de spetters vliegen om onze oren. Dan is het bezoek alweer ten einde. Het was een bijzondere ontmoeting met de stal vol kamelen. Maar wat vindt Frank nou zo leuk aan kamelen, dat hij er iedere dag rond wil lopen? "Het zijn hele eigenzinnige dieren, dat vind ik leuk." En welke kameel is favoriet? Heel simpel voor de kamelenmelker. "De kameel die het meeste geld oplevert." Tja, ondanks de romantiek blijft het boerenleven een harde business.

Foto 1. Even kijken bij de kleine kameeltjes. Foto's: Grytsje Anna Pietersma & Sifra Kriek
Foto 2. Maak kennis met Chantal.
Foto 3. De kamelen storten zich op het voer.
Wie lust er een flesje kamelenmelk?
Kleine kameeltjes.
Laat van je horen!

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 18:03:16 · Gepubliceerd: 2011-04-08 16:37:12 - 8598