Skelteren door Oisterwijk

Piet Plezier - fietsen in Oisterwijk |  deel via WhatsApp | Reportage door

Samen trappen in Oisterwijk

26 juli 2014 Natuur Oisterwijk, Noord-Brabant Fietsen is een echt familieuitje, maar wat als de een rechts wil en de ander links? Piet Plezier heeft het antwoord: huur een trapkar voor het hele gezin. Met één stuur en vier paar trappers fiets je met het hele gezin door de mooie omgeving van Oisterwijk.

Aan de rand van het Brabantse Oisterwijk, midden tussen de bossen en de vennen, ligt recreatiepark Piet Plezier. Dat is vandaag onze bestemming voor een leuk zondags uitje in de natuur. Bij de ingang van het park wachten vrolijk gekleurde trapkarren ons al op. Rood, oranje, geel: welke zullen we nemen? Eerst halen we bij het houten hutje nog even een route op. "Niet verdwalen he", roept de jongen achter de balie ons nog na. Met z'n negenen passen we net in twee karren. De kleinste mag achterin op het kleine bankje zitten en hoeft niet mee te trappen. Gelukkig zijn de stoeltjes verstelbaar, anders kan deze kleine redacteur niet eens bij de trappers.

Als we eenmaal zitten kan de tocht beginnen. Het fietsen is even wennen. De voorste en de achterste trappers werken samen. Dat levert hilarische taferelen op. Vooral als de voorste ineens keihard gaat trappen en de achterste snel zijn voeten weg moet halen, omdat het niet meer bij te houden is. Maar dat is ook niet erg, want achterin kun je heel ongemerkt je voeten even laten rusten en de ander voor je laten werken. Op de routebeschrijving staan ook nog wat gedragsregels. "Rekening houden met fietsers en andere tegemoetkomers", is daar één van. Dat blijkt soms nog wel eens lastig. Vooral als een paadje maar een paar centimeter breed is en je met een skelter niet de berm in kan. Maar gelukkig houden de fietsers ook wel rekening met ons.

Idyllisch watertje

De route die we afleggen is prachtig. Het is een snikhete dag, maar door de bladeren van de bomen worden we goed beschermd tegen de zon. We rijden door het gezellige centrum van Oisterwijk en via een ventweggetje zijn we dan ineens weer in het bos bij een idyllisch watertje. Soms rijden we verkeerd. "Nee, er stond echt dat we bij de bungalow naar rechts moesten!". "Ja, maar dit is toch geen bungalow!". En af en toe moeten we heel snel vaart minderen, omdat niet iedereen zo snel rijdt. "Dat was bijna een botsing!". Onderweg stoppen we even bij een speeltuin met terras voor een sanitaire stop en een drankje, maar niet te lang. Binnen een uurtje moeten we namelijk weer terug zijn in het park.

Luxe paardjes

De trapkar is eigenlijk een grote skelter voor meerdere personen. De karren zijn er voor twee, drie, vier of acht personen. Bij de karren voor twee, drie en vier personen is er ook een klein achterbankje als extra zitplek. De trapkar waar wij vandaag in fietsen is een redelijk oud model. En na een uur heb je toch wel last van een stijf achterwerk. Voor de luxe paardjes onder ons is er een nieuwer model. De stoelen staan in een ontspannen ligstand en de kar heeft versnellingen. Zo hou je het net wat langer vol.

Eenmaal weer aangekomen in het park staan de zweetdruppels op onze hoofden. Nou ja, vooral bij de mannen, want die hebben het hardst hun best gedaan. Tijd voor een hapje en een drankje om even bij te komen van dit zware avontuur. Op naar de Giro d'Italia dan maar!

Foto 1. De één trapt, de ander geniet.
Foto 2. Welke kant moeten we op?
Foto 3. Nog even het stoeltje goed instellen.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:46:47 · Gepubliceerd: 2011-05-18 15:29:17 - 8314