Laat Leiden je verleiden in de herfst

Tips voor een dagje in Leiden

Dagje uit in Leiden Redactioneel door

archief oud artikel 21 juli 2011 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Leiden, een stad vol cultuur, musea en interessante bouwwerken. Maar ook een stad vol hofjes en grachten. Laat je in de herfst eens verleiden tot een bezoekje aan deze stad. Een paar tips, zodat je de hoogtepunten van Leiden niet vergeet!

Cultuur

Museum Volkenkunde neemt je mee ver over de grenzen van de stad Leiden. Maak kennis met bijzondere culturen en hun gebruiken. Van de Poolgebieden tot in Afrika en Oceanië, uit ieder werelddeel bezit het museum de mooiste voorwerpen. Ook het Rijksmuseum van Oudheden heeft een grote schatkamer, gevuld met archeologische vondsten. Reis door de tijd en maak kennis met verschillende beschavingen. Van het oude Egypte en de Griekse en Romeinse wereld, tot het vroege Nederland. Nog een museum wat je niet mag missen is Naturalis. Dit museum duikt in de ontstaansgeschiedenis van de natuur. Dwaal door het Natuurtheater en sta oog in oog met apen, vlinders, maar ook eencelligen en mineralen. Hier vind je de dieren die nu op aarde leven. Verder terug in de tijd ga je in de Oerparade, voor het allereerste teken van leven.

Kids

De musea in Leiden zijn niet alleen leuk voor volwassenen. Ook voor kinderen zijn er bijna altijd extra activiteiten of speciale tentoonstellingen. Willen ze niet naar een museum? Neem ze dan mee naar één van de speeltuinen in Leiden. Zo is het overdekte speelparadijs Piraat Eiland nog op zoek naar nieuwe bemanningsleden. Ay, ay, piraatjes! Wie stapt aan boord van het schip? Een spannend avontuur gaat van start. Rennen, klimmen, klauteren en dansen. Zo wordt een dagje Leiden ook voor de kids onvergetelijk!

Must-see

Waar je in Leiden niet omheen kunt? Dat is de Pieterskerk. Aan de patroonheilige Sint Pieter heeft Leiden zelfs haar wapen te danken. Leiden Sleutelstad. Aan St. Pieter, Petrus, werd in het Evangelie volgens Mattheüs gezegd: "Ik zal u de sleutels geven van het Koninkrijk der hemelen..". Eenmaal binnen in de Pieterskerk geeft het rijk versierde interieur een kijkje in het verleden. Gildeborden, gedenktekenen en bijzondere grafstenen. Je kunt gerust een tijdje rondkijken in deze enorme kerk. Vanaf medio maart is de Pieterskerk op werkdagen tussen 10:00 uur en 16:00 uur open voor het publiek.

Tijdens een wandeling door Leiden loop je ze gemakkelijk voorbij. Maar met een plattegrondje bij de hand ontdek je een oase van rust: hofjes. In totaal heeft Leiden wel 35 hofjes! Een hofje is een binnenplaats of een binnentuin, met daaromheen allemaal kleine huisjes. De bewoners van deze hofjes verschilden van ouderen met weinig geld tot reizigers of arbeiders die naar de grote stad kwamen. Wat ze allemaal gemeen hebben is de rust en de prachtig ingerichte tuinen. Lees meer over de hofjes in Leiden.

Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen de stadsgrenzen. Een rondvaart door de Leidse grachten hoort dan ook niet te ontbreken tijdens een dagje in de stad. Aan de Blauwpoortsbrug, in een voormalig brugwachtershuisje, wachten voor dit doel de duurzame sloepen van Bootjes en Broodjes. Ga mee met een rondvaart of huur een privé-sloep. Met een borrel en lekkere hapjes aan boord maak je een zwoele zomeravond helemaal compleet.

Hotels

Eén dagje Leiden: dat is veel te kort! Neem de tijd en boek een hotel in Leiden. In het centrum van de stad vind je het Rembrandt Hotel. Alle bezienswaardigheden van Leiden liggen op loopafstand. En je slaapt ook nog eens heerlijk in een luxe kamer. Voor een hapje eten kun je de stad in lopen of gewoon in Restaurant Rembrandt blijven voor een smakelijk gerecht. In Grand Café De Nachtwacht staat een afzakkertje klaar voor een duik in het Leidense nachtleven. Ook heel leuk is B&B Bed en Beschuit. Dit knusse bed & breakfast ligt ook in het centrum, maar is toch iets knusser dan een hotel. De twee appartementen hebben een eigen ingang, een luxe badkamer en een comfortabel bed. De klokken van de Hooglandse Kerk wekken je 's ochtends met hun gebeier en dan weet je het meteen weer: je bent in Leiden!

Laatst gewijzigd: 2011-10-31 09:37:41 · Gepubliceerd: 21 juli 2011 - 2179