Aardbeienhappen in Limburg

DagjeWeg.NL onderzoekt de beoordelingen van het #Aardbeienland

Het Aardbeienland Reportage door

archief oud artikel 12 augustus 2011 Toerisme Horst, Limburg Alleen al bij het zien van een aardbei, loopt het water me in de mond. Ik spring dan ook een gat in de lucht als ik hoor dat ik een middag op bezoek ga bij themapark Het Aardbeienland. Maar ik begin te twijfelen wanneer ik de beoordelingen van een aantal bezoekers lees.

Het Het Aardbeienland scoort negens en tienen, maar krijgt met regelmaat ook een één of twee. Hoe komt het dat de beoordelingen zo ver uit elkaar liggen? Zijn de kritiekpunten over slecht onderhoud, hoge entreeprijzen en de te moeilijke speurtocht terecht? Het terras en de winkel scoren telkens uitmuntend. Ik neem de proef op de som en onderwerp het park aan een grondig onderzoek.

De kinderen smikkelen en smullen van de rode vitamientjes op het zelfplukveld

Stuiteren op je stuitje

Het is even zoeken naar de ingang, die verstopt zit tussen grote struiken en klimop. Maar eenmaal binnen lijkt het alsof ik in een Spaans-achtig tafereel ben beland. De ronde doorgangen, terracotta geschilderde huisjes en fleurige planten geven het geheel een mediterraans tintje. Al ogen de handgemaakte afbeeldingen van elfjes en kabouters wat verouderd. Buiten wandel ik van de Aardbeientuin naar de Aardbeienspeeltuin en het Aardbeienkabouterbos. De kritieken over slecht onderhoud moet ik helaas gelijk geven. De aardbeiplanten in de tuin zijn niet te zien door het woekerende onkruid. De meeste speeltoestellen vallen van ellende uit elkaar en je stuitje stuitert over de steile glijbaan. De weg naar het kabouterbos is een ware jungletocht dwars door overhangende takken en uit de kluiten gegroeide struiken. Misschien leuk voor avontuurlijke, vierjarige kids. Maar zeker niet voor ouders met een wandelwagen of een opa in een rolstoel.

Smullen en plukken

Het is bijna half vier 's middags en het aardbeien plukken loopt ten einde. Snel haast ik me naar het zelfplukveld. Ik beland op een enorm weiland vol met aardbeienplanten. Met rood-wit lint zijn delen afgezet. Bordjes waarschuwen dat plukken hier verboden is. Een standje met twee medewerkers verkoopt bakjes voor € 1,- die je vol mag plukken. Ondanks het late tijdstip is het nog druk. Hele gezinnen van ouders, kinderen en grootouders plukken hun bakjes vol. Een aantal plukkers loopt echter rond met lege bakjes. Ze zijn te druk met smullen van de rode vitamientjes. Ik geef ze geen ongelijk, want de aardbeien zijn zoeter dan ik ooit geproefd heb. Een dikke pluim voor het park!

Vers van het land

Wanneer het plukken is afgelopen, wandel ik terug. Het terras, de winkel en het Aardbeienmuseum zijn gratis toegankelijk. De winkel staat vol met honderden aardbeiproducten. Van mokken met afbeeldingen van de rode vrucht tot en met aardbeienstekjes, zelfgemaakte jam en aardbeienbier. Genoeg keuze om ook thuis te smullen of voor een origineel verjaardagscadeautje. Het museum is helaas verouderd, met vale foto's en afbeeldingen. Veel geschiedenis valt er niet te leren. Het is gewoon een verzameling van allerlei spullen met daarop een aardbei. Het restaurant wint wel weer punten. De aardbeiproducten die verkrijgbaar zijn in het komen vers van het land. Wanneer ik praat met mede-eigenaar de heer Soberje, legt hij uit dat de aardbeien in de supermarkt gekweekt zijn op houdbaarheid. Dit gaat echter ten koste van de smaak. Daarom smaken zijn aardbeien voller en zoeter.

Overschrijven mag niet...

Tijdens mijn gesprek met meneer Soberje leg ik hem meteen de kritieken voor van de bezoekers van DagjeWeg.NL. Met name de speurtocht is een veel genoemd punt van kritiek. Eén letter niet ingevuld? Dan krijg je geen presentje, melden twee bezoekers. Soberje beaamt dat hij soms een presentje weigert te geven. "De speurtocht is vrijblijvend en we hebben er één voor de kinderen en een aparte versie voor de ouders. Maar sommige ouders willen eigenlijk niet zelf speuren en laten hun kroost het werk doen. Terwijl deze te moeilijk is voor hen. Ouders schrijven dan soms de oplossing van elkaar over. Ik vind het dan niet terecht om hen te belonen. Heb je geen zin in puzzelen, doe dan niet mee."

...maar is wel begrijpelijk

Maar hoe zit het dan met de moeilijkheidsgraad? Want ook dat is een punt van ergernis. Soberje neemt me mee en onder het lopen wijst hij me waar de bordjes verstopt zitten. De meesten zijn inderdaad vrij makkelijk te vinden. Het is simpel een kwestie van iets verder kijken dan je neus lang is. Maar soms is het flink klauteren en kruipen voordat je bij het volgende puzzelonderdeel komt. De tunnels zijn al snel te klein voor een elfjarige. Laat staan dat een volwassene bij het bordje kan. Ik vind het dan ook niet gek dat ouders uiteindelijk de ontbrekende puzzelstukjes van elkaar overnemen. Of dat ze de puzzel bestempelen als te moeilijk.

Prijs is prima, maar de kwaliteit?

Aan het eind van de middag staat er nog één punt op mijn onderzoekslijstje. De entreeprijs. Toegang tot het terras, de winkel, het restaurant en het aardbeienmuseum is gratis. Voor de rest van het park geldt een entreeprijs van € 9,80 voor een volwassene en € 6,80 voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Een gezin met twee kinderen van vijf en zeven betaalt dan € 33,20. Plukken op het zelfplukveld is echter niet gratis en kost € 1,- per bakje. Met een bakje voor elk kind, komt de prijs dan op uit € 35,20. De prijs lijkt dus redelijk in vergelijking met andere themaparken als het Sprookjeswonderland waar de prijs ook rond de € 35,- ligt. Maar daarvoor krijgen zij dan wel een bijgehouden park, met speeltoestellen die veilig zijn en een speurtocht die niet te moeilijk is.

Conclusie

Al met al begrijp ik nu de uiteenlopende reacties van de DagjeWeg.NL-bezoekers. Het terras, restaurant en de winkel zijn zeker de moeite waard. De aardbeien zijn om te smullen en in de winkel is het moeilijk om niet de hand op je portemonnee te houden. Ook het zelfplukveld is een grote aanrader. Maar de speurtocht is te moeilijk en het park heeft op sommige punten een drastische make-over nodig. Soberje antwoordt in een reactie: "We nemen de kritieken in overweging en zullen het park onder handen nemen. Kom over een paar maanden terug, dan ziet het er heel anders uit." En dat gaan we zeker doen. Al was het alleen maar om nog eens te smullen van die overheerlijke, vitaminevolle aardbei!

DagjeWeg.NL-waardering:

Foto 1. Alles draait in het Aardbeienland om de aardbei. Foto: Esther van Driel
Foto 2. De rondbogen geven het park een mediterraans tintje. Foto: Esther van Driel
Foto 3. Het Kabouterbos is erg verouderd en overwoekerd met onkruid. Foto: Esther van Driel
Foto 4. Gezellig aardbeien plukken met het hele gezin. Foto: Esther van Driel
Foto 5. Soms moet je flink speuren bij de puzzeltocht. Foto: Esther van Driel
Foto 6. De aardbeien in het restaurant komen zo van het veld. Foto: Esther van Driel
Foto 7. Neem een potje aardbeienjam mee naar huis om nog lekker na te genieten. Foto: Esther van Driel

Laatst gewijzigd: 2011-08-12 20:00:49 · Gepubliceerd: 12 augustus 2011 - 1940