1

Kunstenaar spreekt vanuit het graf

Tentoonstelling over landschapskunstwerken van overleden Robert Smithson

Kunst van Smithson in Nederland Nieuws door

archief oud artikel 6 september 2011 Cultuur Emmen, Drenthe De kunstprojecten van de Amerikaan Robert Smithson in Emmerschans bestaan veertig jaar. Om dit jubileum te vieren start op 17 september een tentoonstelling over het leven van de overleden landschapskunstenaar en zijn werk. Dit gaat gepaard met de vertoning van een film die Smithson zelf wilde maken, maar nooit kon voltooien vanwege zijn overlijden. Daarnaast gaan kunstenaars aan de slag om een eigen creatie te maken vanuit het gedachtegoed van Smithson.

Het Centrum Beeldende Kunst Emmen organiseert twee tentoonstellingen vanwege het 40-jarig bestaan van de landschapskunstwerken van de Amerikaan Smithson. De exposities die medio september van start gaan in De Fabriek in Emmen, zijn onderdeel van het internationaal Land Art Contemporary-programma. Bijzondere toevoeging aan het programma is de vertoning van een film die de overleden Smithson zelf had willen maken. Hij heeft vlak voor zijn dood aantekeningen achtergelaten, waarin hij de opzet en de montage gedetailleerd beschrijft. Daardoor is zijn idee nu alsnog te zien.

Natuur als schilderdoek

De twee landschapskunstwerken in Emmerschans van Robert Smithson zijn overblijfselen van het project 'Sonsbeek buiten de perken' uit 1971. Ze horen bij de drie belangrijkste werken wereldwijd van de overleden kunstenaar. Het eerste werk heet 'Broken Circle' en lijkt het meeste op een groot euroteken. Het bestaat volledig uit zand dat net boven het water uitsteekt. Daarnaast ligt 'Spiral Hill'. Een heuvel met daarop een spiraalweggetje naar de top. De Amerikaan wilde zijn werken teruggeven aan de natuur, maar vanwege zijn overlijden, twee jaar later, is dit nooit gebeurd. Een familie uit Emmen zorgt ervoor dat de kunstwerken niet vergaan door erosie.

Uitdaging kunstenaars

Naast de tentoonstelling krijgen kunstenaars de komende drie jaar de opdracht om landschapskunstwerken te maken. Dit houdt in dat de kunstenaar het landschap op een kunstzinnige manier aanpast, door grachten te graven of patronen te maaien in grasvelden. De boodschap is om te laten zien dat de mens veel natuur in bezit neemt en dat daardoor de omgeving verandert. Jaarlijks worden er twee kunstenaars naar een gebied gezonden, waar zij een kunstwerk moeten maken in dezelfde stijl als Robert Smithson.

De kunstwerken zijn altijd in leven gehouden, terwijl dit niet het plan was
Bekijk wat er nog meer te beleven valt in Drenthe.

Laatst gewijzigd: 2011-09-06 16:04:49 · Gepubliceerd: 2011-09-06 10:48:28 - 220


-advertentiepositie-