1

Beeld en Geluid is leukste bioscoop ter wereld!

Van Swiebertje tot Boer zoekt Vrouw

Beeld en Geluid experience   Reportage door

archief oud artikel 18 december 2012 Cultuur Hilversum, Noord-Holland Even wegzwijmelen bij je favoriete tv-series van vroeger en je eigen huis van de toekomst ontwerpen. Waar dat allemaal kan? In de Beeld en Geluid Experience! Hier bevindt zich 800.000 uur aan radio- en televisieprogramma's: van de eerste aflevering van Swiebertje uit 1961 tot de laatste aflevering van De Lama's uit 2009 of Boer zoekt Vrouw. Neem een duik in de geschiedenis en stap in de Experience.

Bij binnenkomst bij Beeld en Geluid vraagt de baliemedewerker mij meteen ten huwelijk. Tenminste zo lijkt het, want ik krijg naast een entreekaartje ook een ring. Later blijkt het geen trouwring te zijn, maar een hippe gadget waarmee je je persoonlijke gids kunt oproepen. Die vertelt tijdens je avontuur door het museum van alles over de tv-programma's uit jouw tijd. Dus verlies hem niet! Mijn gids van vandaag is Sophie Hilbrand.

Er is geen vaste route door het museum. Bij binnenkomst krijg je een plattegrondje mee, zodat je meteen iets kunt vinden wat jij leuk vindt. Kies je voor de Sterrenshow of de Medialounge, of ga je liever naar de POPstudio of maak je je eigen Animal Crackers. Er is tijd genoeg, dus zorg dat je geen enkel hoekje mist.

Sterrenshow

Mijn reis begint bij de Sterrenshow. Ik heb altijd al mijn minutes of fame willen hebben, dus misschien is vandaag mijn geluksdag. Eerst geniet ik op het Sterrenplein van mijn favoriete tv-series. Door mijn ring te scannen, weet de computer hoe oud ik ben en welke series er in mijn tijd populair waren. Dat betekent lachen, gieren, brullen met Dunya en Desie, en Costa brengt me weer even terug bij de herinneringen aan mijn Spaanse vakantieliefde. Ook ontdek je hier hoe je het zelf zou doen op de televisie. Loop door de showdeur en laat zien hoe jij een grote show zou begonnen. Ook kun je hier een screentest doen voor een soap. Wie wordt de nieuwe Arnie?

Toppop

Nog zo'n topper is de POPstudio. Als ik de Toppop-studio in kom staan er al een paar mensen te playbacken en geven een professioneel showtje weg. Vanaf de tribune swingt iedereen lekker mee. Je kiest zelf een fragment uit, de spots gaan aan en je eigen optreden kan beginnen. Achter de tribune kun je genieten van oude hits. Ik zwijmel weg bij Het is een nacht van Guus Meeuwis en moet ook wel een klein beetje lachen om hoe studentikoos hij er toen nog uitzag!

Klokhuis Paviljoen

Nieuw in de Experience is het Klokhuis Paviljoen. Hier neem je alvast een voorproefje op je toekomst. Bekende presentatoren van het Klokhuis nemen iedereen mee naar hun eigen toekomst. Drink je dan broodsapjes en eet je aardbeienspaggethi, of is er eigenlijk niet zoveel veranderd? En in wat voor huis woon je? Onder water of hoog in de bergen? Je wordt hier aan het denken gezet en met leuke opdrachtjes laat je zien hoe jij denkt dat de toekomst eruit ziet. Ook kun je meedoen aan een interview over later. Waar woon je en wat voor werk doe je? Kijk het over vijftien jaar weer eens terug en ontdek hoe het echt is gegaan!

Beeld en Geluid

Mijn tijd in de Beeld en Geluid Experience zit erop, maar ik kom zeker nog een keertje terug. Het is heerlijk om even terug in de tijd te gaan met je favoriete tv-series van vroeger. Hoe zag de derriedouche uit de Droomshow er ook alweer uit, en sprongen ze bij Geef Nooit op, nou omhoog of omlaag? Ook was het erg leuk om mijn mediakennis te testen, en aan de slag te gaan met mijn eigen toekomst en een heel nieuw soort huis te verzinnen. Op naar huis, ik ben benieuwd wat voor leuke fragmentjes ik allemaal in mijn e-mail inbox vind!

Vind nog veel meer tips in Hilversum en maak je dagje weg compleet!
Foto 1. Het flikkerende hart van Hilversum. Foto's: Sifra Kriek.
Foto 2. Wie is de beste nieuwslezer?
Foto 3. De Pizzaman en Koos Grandioos.
Foto 4. Zwijmelen met Guus.
Foto 5. Hoe ziet jouw auto van de toekomst eruit?

Laatst gewijzigd: 2022-01-17 16:02:20 · Gepubliceerd: 2012-11-29 14:52:31 - 4444