Vincent voor het voetlicht

Nieuwe plek voor schilderijen Vincent van Gogh

Kröller Müller - museum en beeldentuin Nieuws door

archief oud artikel 7 december 2012 Cultuur Otterlo, Gelderland Een tijd lang had het Kröller-Müller Museum het druk met andere kunstenaars en tentoonstellingen. Maar nu sluit het museum opnieuw Vincent van Gogh in het hart. Met een tweetal nieuwe exposities kruipt de beroemde kunstenaar weer voor het voetlicht in het Gelderse museum.

Dat het Kröller-Müller Museum een bijzonder plekje heeft voor Vincent van Gogh dat moge duidelijk zijn. Het museum beschikt over de op één na grootste collectie werken van de beroemde kunstenaar. Maar de afgelopen tijd was er niet zoveel aandacht voor Van Gogh, beaamt het museum zelf. Tot nu dan, want onlangs opende in Otterlo een nieuwe expositie rond zijn werk: Vincent is back. Deel I: Geboortegrond. In het hart van het museum hangen werken die Van Gogh schilderde in zijn zogenaamde Hollandse periode (1881-1886). Het boerenleven, donkere taferelen zoals hij die zag op zijn geboortegrond. Deze tekeningen en schilderijen zijn maar zelden te zien vanwege hun lichtgevoeligheid.

Deel twee

Na deze eerste tentoonstelling volgt er in april een tweede deel: Land van het licht. Hierin zijn de werken van Van Gogh's Franse periode te zien. De schilder verbleef enkele jaren in Parijs en verkaste toen naar het zuidelijke Arles in de Camargue, waar hij kleurige werken schilderde zoals het Nachtcafé. Land van het licht laat een nieuwe selectie tekeningen zien uit de collectie van het Kröller-Müller Museum. Daarnaast zorgen de briefcitaten van Vincent van Gogh voor een extra verdieping in deze Franse periode in het leven van de schilder. Land van het licht is te zien van 7 april tot 22 september 2013.

Alle museaActuele tentoonstellingenEvenementen en activiteiten

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-12-06 12:36:22 - 539