Na regen komt... varen in de zon

Verken de Bovenwiede bij Giethoorn op de beste manier!

Nog niet genoeg van watersport? Kijk hier of er iets voor je bij zit. Reportage door

31 juli 2013 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Giethoorn, Overijssel De donderwolken trekken weg, de lucht breekt open en de eerste zonnestralen vallen over de Bovenwiede. In rap tempo worden de bootjes van Smit's Paviljoen drooggemaakt voor de dagjesmensen die weer opduiken na de langverwachte stortbui. Het kan weer! Voor de zekerheid een paar poncho's mee en dan varen we het water op.

Vrolijke toeristen

De wateren in en rond Giethoorn worden bevolkt door vrolijke toeristen die op hun gemak door het dorpje dobberen of genieten van de rust in het natuurgebied. De 'locals' en vaste gasten herken je aan hun snelheid: zij weten hoe je de bochten snel neemt en hoe je je aan wal en over de soms smalle bruggetjes en paadjes vlug voortbeweegt. Maar het grootste deel van de mensen geniet in alle rust van het water en het pittoreske dorp.
Smits-Paviljoen

Fanfare

Al bijna tachtig jaar is Smit's Paviljoen een trekpleister. Vroeger lag het paviljoen midden in de Bovenwiede. Je kon er alleen door of over het water komen. Of over het ijs! Het gebouwtje werd in die tijd gebruikt als kleedhok. Jaren geleden werd het gebouwtje door luchtzakken opgetild en door boten dichter naar de kant gebracht. Met een smalle houten loopbrug (inmiddels is hij wat breder) kon men vanaf toen in het paviljoen komen.

Door de komische speelfilm Fanfare van Bert Haanstra uit 1958 kwamen Giethoorn en daarmee ook het paviljoen in de aandacht. Het verhaal speelt zich af in het fictieve dorpje Lagerwiede, waar Giethoorn het decor van is.

Wist je dat...

... De koeien in Giethoorn in die tijd per boot van de ene naar de andere weide werden gevaren? In de film Fanfare rent een dolle koe rondjes over het terras, rondom het paviljoen. Het aanwezige damesgezelschap van de Dierenbescherming slaat op de vlucht. Na die film kwam het toerisme pas echt op gang. Met vrachtwagens vol kwamen de mensen kijken of het paviljoen echt bestond, vertelt Erik-Jan van Smit's Paviljoen. Ook het café Fanfare speelt een grote rol in de film. De sfeer in het etablissement is nog steeds hetzelfde gebleven. Ook in het paviljoen herinneren grote foto's aan de filmopnames.
Het sfeervolle Giethoorn bruist in de zon na de regenbuien

Fluisterbootje in het riet

Bij het gastvrije Smit's Paviljoen lopen geen koeien meer los. Je huurt er nu een fluisterbootje, ottersloep, kayak of waterfiets en je drijft meteen de uitgestrekte Bovenwiede op. Wij kiezen voor het fluisterbootje en zetten na de duidelijke uitleg koers naar het natuurgebied, waar het riet in de zomer hoog staat, zodat je je in je eentje waant.
Om ons heen horen we ook alleen maar gezoem, eendengeluiden en het gepruttel van het bootje. De eenden schrikken helemaal niet van onze aanwezigheid, ze zijn erg nieuwsgierig. Af en toe zwemt er een moedereend met kuikens langs. Het water is hier 'tourist proof', namelijk maar een ruime meter diep. Heerlijk met je voeten in het water en varen maar! Om de beurt sturen we het bootje door de rietplassen, tot we langs de uitkijktoren komen. Natuurlijk even aan de kant om te kijken. Vanuit de hoogte heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Overal kun je je bootje stilleggen aan de kant en aan wal gaan voor een pauze, picknick of om te zonnebaden.

IJsje in het dorp

Maar we blijven niet lang hangen tussen het riet. Terug naar de plas. De gele en rode pijlen wijzen naar links, het dorp in. Hier is het een stuk drukker, veel meer bootjes zijn van plan een bezoek aan het dorp te brengen! Dat wordt filevaren... Achter elkaar drijven we Giethoorn binnen, onder alle karakteristieke bruggetjes door. We komen langs prachtige tuinen en huizen. Langs de kant kun je ook hier en daar ijs kopen of iets te drinken. Het sfeervolle Giethoorn bruist in de zon deze middag. En hoe kun je daar beter van genieten dan vanaf het water, met een ijsje in de boot? Die poncho's hebben we niet nodig, eerder zonnebrandcrème.

Wist je dat...

... Giethoorn op de landkaart verschijnt als je met het vliegtuig over Nederland vliegt? Opmerkelijk, want verder staan alleen de grote steden aangegeven met hun naam.
Foto 1. Het water vol bootjes. Foto's: A. Goedhart
Foto 2. Smit's Paviljoen is al bijna tachtig jaar een trekpleister voor dagjesmensen en watersporters.
Foto 3. Gezelligheid op het ruime terras.
Foto 4. Welke route volgden we ook alweer?
Foto 5. Het riet in met je bootje.
Foto 6. Halverwege de tocht: uitkijktoren in het natuurgebied.
Foto 7. Liever een kano? Dat kan ook. Of neem een frisse duik!
Foto 8. Giethoorn is op z'n mooist vanaf het water.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:59:22 · Gepubliceerd: 2013-07-30 16:05:56 - 17287