1

Prachtige schetsen en snelle prenten

De schoonheid van schetsen   Nieuws door

archief oud artikel 25 september 2013 Cultuur Assen, Drenthe Schetsen en schetsboeken zijn een interessante bron van inspiratie voor het Drents Museum. Tijdens de expositie Zoektocht naar Schoonheid – Schetsen en Schetsboeken kom je heel dicht bij het artistieke proces van kunstenaars!

Kunstenaars zijn altijd op zoek naar schoonheid. Om het beste resultaat te bereiken wordt er veel geoefend, geprobeerd en geschetst. Ook bekende namen als Jan Sluijters, Gerrit Willem Dijsselhof, Leo Gestel en Piet Mondriaan schetsten natuurlijk heel wat af. Deze papieren zijn in het bezit van het Drents Museum; en in het geval van Sluijters zijn de schetsen in langdurige bruikleen gegeven door een particulier. De papieren kunnen niet vaak getoond worden, omdat het schetspapier erg gevoelig is voor licht. Maar dit is de gelegenheid om toch een kijkje te nemen in het hoofd van kunstenaars en mee te kijken met het artistieke proces.

Dieren, reizen en toegepaste kunst

Want een schets biedt een blik achter het uiteindelijke kunstwerk. Het zijn ‘gedachtenflitsen' van het het ontstaan van een idee in het brein van de kunstenaar. Een schets heel persoonlijk en niet bedoeld om geëxposeerd te worden. Een snelle schets om iets niet te vergeten of een nauwkeurig getekende studie. Deze tekeningen en krabbels geven een bijzonder beeld van de kunstenaar. Reisschetsen, dieren, landschappen, figuurstudies en portretten, maar ook ontwerpen voor toegepaste kunst. Alles is te zien in de expositie van het Drents Museum.

Bekende namen

Er zijn onder meer twee vroege tekeningen van Piet Mondriaan te zien die niet vaak getoond worden. En ook zijn er kleurrijke werken van Jan Sluijters en Leo Gestel te zien en schetsen van Gerrit Willem Dijsselhof, voorzien van kleurnotities voor latere uitvoering. Er is ook een ontwerp van Chris Lebeau's beroemde omslag voor het boek 'De stille kracht van' Louis Couperus. Deze en nog veel meer bijzondere schatten vind je tijdens de zoektocht naar schoonheid in Assen.

Bezoekersinformatie

Zoektocht naar Schoonheid – Schetsen en Schetsboeken
Te zien: van 8 oktober 2013 tot en met 9 maart 2014 in het Drents Museum
Entree: volwassenen 12,00 euro, kinderen tot 18 jaar hebben vrij toegang.

Laatst gewijzigd: 2013-09-25 08:46:29 · Gepubliceerd: 2013-09-23 16:12:27 - 289