Afrikaanse moeders swingen de pan uit

Zoek één van de voorstellingen van Abafazi uit Nieuws door

archief oud artikel 11 februari 2014 Cultuur Goes, Zeeland Krachtige muziek, uitgevoerd door swingende 'African mothers'. De Zuid-Afrikaanse vrouwen van Abafazi touren door Nederland met de verhalen over hun leven en dat betekent: een vrolijke avond vol opzwepende drums en energieke dans.

Afrikaanse hits

Dein mee op het ritme van de Afrikaanse drum en de melodieuze marimba. Normaal gesproken worden deze instrumenten hoofdzakelijk door mannen bespeeld, maar daar trekken de acht vrouwen van Abafazi zich niets van aan. Ze brengen een energieke, dynamische voorstelling met bekende Afrikaanse hits, eigen composities, een dynamische choreografie en schitterende kleurrijke kostuums. Je houdt het niet vol om hierbij stil te blijven zitten!

Dans mee!

Op deze avond ontdek je een grote verscheidenheid aan dansstijlen, zoals Pantsula, Township Dance en een mix van contemporaine Afrikaanse stijlen. De 'abafazi' (dit betekent letterlijk 'vrouwen' in het Zulu) weten hun publiek in het hart te raken. Op deze muzikale manier nemen de abafazi je mee op reis. De icolongo (een fluit), de uhadi, (een snaarinstrument) en de birra (een tokkelinstrument) zorgen voor authentieke klanken, recht uit het Afrikaanse continent.

Bekende dames

De dames werden onder meer bekend toen ze Shakira begeleidden op de Kick Off van de Wereldkampioenschap Voetbal in 2012. Ook waren ze onderdeel van de opening van de Olympische Spelen in China.

Kleren uit de Rainbow Nation

Natuurlijk is er ook aandacht voor de bijzondere kleding. De kostuums van de Abafazi zijn namelijk Afrikaanse 'haute couture', ze werden ontworpen door Judy Hershall, één van Zuid-Afrika's toonaangevende modeontwerpers. Door het gebruik van de traditionele kleuren, stoffen en decoraties zijn ze kenmerkend voor de traditionele Zuid-Afrikaanse dracht. Ieder van de dames vertegenwoordigt een volk. Zulu, Xhosa en Soto zijn de bekendste binnen de Rainbow Nation, maar de Abafazi willen je vooral met een aantal minder bekende volkeren kennis laten maken. Een belevenis om nog lang van na te genieten!

Praktische informatie

Abafazi tourt door Nederland van 28 januari tot 6 april 2014.
Zoek een optreden bij jou in de buurt of kijk voor meer informatie op de website van Wereldtheater.

Zelf de trommel bespelen? Leer die Afrikaanse ritmes tijdens een percussieworkshop van Dununba.

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 17:11:06 · Gepubliceerd: 2014-02-11 12:30:16 - 770