Kunst van Francis Bacon: onbekend en onbetaalbaar

Francis Bacon in het Noordbrabants Museum |  
Nieuws door

14 april 2014 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Een primeur in het Het Noordbrabants Museum! Niet eerder was er een tentoonstelling in een museum te zien van het grafiekontwerp van de Ierse kunstenaars Francis Bacon (1909-1992).

Onbekend en onbetaalbaar

Het Noordbrabants Museum heeft 27 etsen-aquatinten en litho's, in uitstekende staat, allemaal uit de periode 1971-1991. Deze maakte Bacon in opdracht voor boekillustraties, als uitgaven bij tentoonstellingen en als zelfstandige uitgaven. Maar ook zestig jaar geleden al was het werk van Bacon vrijwel onbetaalbaar. De getoonde werken van hem zijn relatief onbekend.

Spraakmakende artiest

Francis Bacon was een spraakmakende artiest, die veel portretten van mensen maakte. Maar daarbij misvormde hij hun lichamen, om uit te drukken hoe het emotioneel of geestelijk met ze gesteld was. Hij was geobsedeerd door kwetsbaarheid van het leven en stopte veel drama in zijn werk. Hij wilde de menselijke figuur zo realistisch, maar ook zo suggestief mogelijk verbeelden. Dat deed hij door zijn onderwerpen zó te vervormen dat hij de vitaliteit van vlees en bloed van zijn model in verf kon vangen en op het doek tot leven kon brengen.

Voetballers en wilde dieren

Bacon maakte onconventionele portretten, maar probeerde ze toch ook overtuigend en herkenbaar over te laten komen. Hij kwam zijn modellen soms in het echte leven tegen, maar ook haalde hij zijn inspiratie uit de kunst, of uit foto's van voetballers, boksers, wilde dieren of medische boeken.

Meer informatie

De tentoonstelling met hoogtepunten uit het oeuvre van Francis Bacon is te zien van 12 april tot en met 24 augustus 2014 in het Noordbrabants Museum.
Het museum is alle dagen, met uitzondering van maandag, open van 10:00 uur tot 17:00 uur en in het weekend vanaf 12:00 uur.
Entree: 12,00 euro voor volwassenen, jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang.
Er is een gratis 'Verkenner' verkrijgbaar vanaf 18 april: een gids waarin meer informatie over de kunstenaar en de kunstwerken staat.

Laatst gewijzigd: 2014-04-16 10:09:36 · Gepubliceerd: 2014-04-11 14:04:06 - 562