Rondje langs Belgische specialiteiten in het museum

Welke producten maken België wereldwijd bekend?

Zoek een uitstapje in België! Redactioneel door
Foto 1. Maak kennis met Belgisch bekendste product: bier! Foto: Delirium Café

22 augustus 2016 bijgewerkt: 13 juli 2023 Toerisme Brussel, Brussel Zoals elk land bekend staat om eigen eigenaardigheden en lekkernijen, zo heeft België ook bijzonderheden in huis die wereldwijd bekend zijn: bier, chocolade, patat, prachtige kant en leuke strips! Een rondje langs deze specialiteiten.

Belgisch bier

PROFONDEVILLE - Laten we beginnen bij het bier. Op en top Belgisch erfgoed. Daar moet natuurlijk een museum voor komen. Of zelfs meerdere. In Lustin, Profondeville, vind je er eentje, het Museum van de Belgische Bieren. Hier kun je je lol op, met duizenden bierflessen en -glazen, bierviltjes, vlaggetjes, parasols, asbakken, affiches, reclamemateriaal en ga zo maar door. Een stevige les in Belgisch bier, met aandacht voor de geschiedenis en de lokale brouwerijen.

BRUSSEL - In Brussel staat het inmiddels wereldwijd beroemde Biercafé Delirium. Deze sfeervolle kroeg in Brussel staat bekend om haar enorme lijst met biersoorten. In 2004 hadden ze het wereldrecord zelfs: 2004 soorten bier in huis. Moeilijk om een keuze te maken? Het personeel helpt je graag.

HASSELT - Naast bier lusten de Belgen ook wel een glaasje jenever. Voor dit geestrijke vocht is aandacht in het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt. In dit museum zit een echte negentiende-eeuwse stokerij. Na het bezoek mogen de volwassenen nog even proeven in het proeflokaal.

Belgische frieten

BRUGGE - We gaan door met de friet. Dat hoort er helemaal bij, iedereen kent de dikke Vlaamse frieten. Gevestigd in de Saaihalle in Brugge, vertelt het Frietmuseum alles over deze goudgele lekkernijen. Leer alles over de geschiedenis van de aardappel, en over de band van het patatje met België. Ook hier is een proefgedeelte ingericht...

Kant

BRUSSEL - Na alle lekkernijen aandacht voor een prachtig, kwetsbaar en zelfs koninklijk product: kant! Het Museum voor Kostuum en Kant heeft een indrukwekkende collectie opgebouwd met hofjurken, minirokken, kostuums, capes, oud en hedendaags kantwerk, borduurwerk en accessoires. Er is ook plaats voor hedendaagse textielcreaties.

Strips

KALMTHOUT - Een heerlijk museum voor kinderen: vol met striptekeningen! Het Suske en Wiske Kindermuseum zet de twee bekendste Belgische stripfiguurtjes in the picture. Het museum is gevestigd in de villa van striptekenaar Willy Vandersteen. Er is ook een programma waar je zelf aan de slag kunt met een stripverhaal.

BRUSSEL - Nog meer strips, in het Belgisch Stripcentrum, één van de topattracties van Vlaanderen. Hier is aandacht voor nog meer wereldberoemde stripfiguren, die allemaal hun roots in België hebben. In het meer dan vierduizend vierkante meter grote stripmuseum vindt je alles over het maken van stripverhalen. Zelfs kun je bekende striphelden in persona ontmoeten.

OTTIGNIES-LOUVAIN-LA_NEUVE - Ook nog aandacht voor Hergé, de geestelijk vader van Kuifje. Deze man was ook succesvol als illustrator, letterontwerper, publicist, karikaturist en verteller. Een reis door de twintigste eeuw in Museum Hergé!

Belgische chocolade

ANTWERPEN - Door naar de zoete zaligheid waar de Belgen om bekend staan: echte, pure, ambachtelijk gemaakte, smakelijke chocolade! In The Chocolate Line in Antwerpen zie je hoe van bonbons en pralines maken een ware kunst is gemaakt. Er is ook een vestiging in Brugge. De mooiste kunstwerken van cacao worden hier gemaakt! In de bijzondere winkel kijk je je ogen uit, bijvoorbeeld naar toonbank, die wel één grote chocoladereep lijkt.

BRUGGE - In Brugge staat huis De Croon, waarin Chocolademuseum Choco Story is gevestigd. Kom hier kijken, leren, proeven, of volg een leuke workshop! Het museum barst van de informatie en in dit prachtige pand wordt de chocolade in al haar facetten in het zonnetje gezet.

Foto 2. Drie keer raden waar je nu bent... Foto: Frietmuseum

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:43:30 · Gepubliceerd: 22 augustus 2016 - 7833