1

Tuf op de solex langs hunebedden

Vergeet de tijd bij Het Drents Kwartiertje

Solex rijden bij Het Drents Kwartiertje Reportage door
Foto 1. Bij Het Drents Kwartiertje kun je terecht voor gezellige en gemoedelijke groepsuitjes. Foto: DagjeWeg.NL.

20 juli 2014 bijgewerkt: 17 oktober 2019 Toerisme Hooghalen, Drenthe Vertellen wij een Drentenaar dat we solex hebben gereden, dan roept hij uit: "Het Drents Kwartiertje!" In de verre omgeving blijkt de naam Het Drents Kwartiertje bij menigeen iets op te roepen. Bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten en familiedagen vinden er dagelijks plaats en vanuit het hele land komen groepen hier naar toe. Toch valt de 'doe maar gewoon'-mentaliteit op. Alles gaat heel relaxed en binnen heerst een gezellige nostalgische sfeer.

Een schuur vol solexen

Die nostalgie komt bij menig oudere naar boven bij het zien van een schuur vol solexen mét een kapstok vol lange leren jassen en rijen helmen. Hier begon het mee. Met hun pensioen in het vooruitzicht, startten Jan en Margriet Slotman een eigen onderneming. Eerst stonden er twintig exemplaren in de schuur, die het echtpaar overal vandaan haalde: via kennissen, Marktplaats, handelaren en inboedelverkopen. Het begon algauw goed te lopen; in die tijd verhuurden ze zo'n tachtig solexen per week. "Poeh, dachten we toen, dat is echt veel!", zegt Jan lachend. Maar al snel werd de vraag groter. Na een jaar stonden er veertig stuks, na twee jaar verdubbelde het aantal nogmaals tot tachtig en nu staan er maar liefst honderdtwintig solexen. Per week rijden nu driehonderd mensen een pleziertochtje op één van de voertuigen van Het Drents Kwartiertje. Ook wij moeten er aan geloven... Jan overhandigt ons een lange leren jas en een helm. Natuurlijk moeten we op de foto! Na een korte instructie kachelen we de weg op, langs de weilanden en over rustige weggetjes.

Met opoe naar de markt

Bij terugkomst is het tijd voor 'het Drents kwartiertje'. Maar: 'gezelligheid kent geen tijd', staat er met grote letters op een bord aan de wand. Die sfeer is te merken: de eigenaren nemen ruim de tijd voor een praatje en de ruimtes zijn zo gezellig ingericht, dat we het liefst hier uitgebreid gaan zitten om koffie te drinken en een spelletje te spelen. Er is hier nog genoeg te doen! Behalve spellen als 'Wie is de mol?', 'Ik hou van Drenthe' en 'De Uitdaging' kunnen er nog allerlei andere sportieve activiteiten worden ondernomen, al dan niet in combinatie met een workshop als klompen schilderen of volksdansen. Voor elke groep is er een passend programma samen te stellen. Ook culinaire workshops zijn mogelijk, waarvoor een grote open keuken gebruikt wordt.

Zeer geschikt voor een vrijgezellenfeest is het arrangement 'Met opoe naar de markt'. Eerst wordt de vrijgezel verkleed, daarna gaat de groep met solexen op pad. De vrijgezel krijgt een ouderwetse knip mee om bij boerderijwinkeltjes in de streek de ingrediënten te halen voor het avondeten. Bij terugkomst gaat de groep onder begeleiding van een kok met alle verse ingrediënten een eigen maaltijd bereiden. Wij zijn bijna teleurgesteld dat wij ons vrijgezellenfeestje al gehad hebben, maar voor familiefeestjes en bedrijfsuitjes is dit arrangement natuurlijk ook goed mogelijk!

Heb je nog een kwartiertje?

Aan een kwartiertje hebben wij hier niet genoeg, al staan alle ouderwetse wekkers op kwart voor of kwart over. Een Drents buurtje is het wel. Deze combinatie maakt het leuk: er zijn allerlei mogelijkheden voor een compleet dagje uit en met het gewenste vervoermiddel trek je zo het Drentse landschap in. Een tocht langs hunebedden of een bezoekje aan de Drentse heideschapen is wel heel typisch Drents. En als je de tijd bent vergeten, dan kan je altijd nog blijven slapen op de camping.

Foto 2. Lange leren jas aan, pothelm op... ook wij moeten er aan geloven! Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Onderweg komen we langs prachtige korenvelden en maisvelden. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Er staan veel wekkers in de oude boerderij van Het Drents Kwartiertje. Maar ze staan allemaal stil: gezelligheid kent geen tijd! Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Een deel van de gezellige gemeenschappelijke ruimte. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Met de solex op pad! Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 7. In sneltreinvaart groeide de verzameling solexen van Jan en Margriet, en dus ook de verzameling helmen... Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2019-10-17 15:41:37 · Gepubliceerd: 20 juli 2014 - 11668