Knuffel met koeien op de gezellige boerderij Breehees

Beleef het bourgondische platteland met Meneer de Boer

Ontdek het bourgondische landleven op Campingboerderij Breehees   Reportage door
Foto 1. Kalfjes in het stro. Foto: DagjeWeg.NL

19 augustus 2014 Toerisme Goirle, Noord-Brabant De warmte van de koeienlijven straalt ons tegemoet in de grote stal. Meneer de Boer klopt de dieren geruststellend op de flanken en wij trekken ondertussen een overall aan. In Goirle is het knuffeltijd op de boerderij!

Meneer de Boer

Meneer de Boer en mevrouw de Boer zijn de eigenaren van Campingboerderij Breehees. Hun erf vult zich met konijnen, kinderen die hun boerenknechtdiploma aan het halen zijn en paardjes die verwend en gekamd worden. De kinderen zijn dol op meneer de Boer, die eigenlijk Sjef Schellekens heet. "Meneer de Boer, mag Pukkie gekamd worden?" "Meneer de Boer, mag ik dit konijn uit zijn hok halen?" Hij vindt het allemaal goed en rijdt ondertussen zijn 'tram' voor met de trekker. We gaan iets verderop kijken, bij de koeien die regelmatig het eindpunt zijn van knuffelgrage bezoekers.

Sabbelende kalfjes

Koeknuffelen is een vrij nieuw en hip verschijnsel: het brengt je dichter bij de boerderij en dichter bij de natuur. Letterlijk. Je stapt zomaar het boerenbedrijf binnen, net als wij op deze regenachtige middag. Meneer de Boer neemt ons mee omhoog, waar we over een brug door de nok van de nieuwe en moderne stal lopen. Beneden mag onze overall aan en knopen we een rode zakdoek om onze nek. Zo, we zijn klaar voor een bezoek aan de dames die hier wonen! Eerst maken we een rondje langs alle koeien, die er opvallend schoon uitzien. Een mestrobot draait automatisch rondjes door de stal om de boel schoon te vegen. De koeien, die het gewend zijn, doen geduldig een stapje opzij. Iets verderop staan kleine kalfjes die gulzig op onze vingers sabbelen. Buiten staat zelfs een stiertje van nog geen dag oud.
Helemaal fan van het boerenleven? Kom dan kamperen bij één van de FarmCamps! Genieten van al het goede dat het platteland te bieden heeft. Kies snel één van de luxe boerencampings uit.

Koeknuffelen in het stro

Dan komen we bij de knuffelhoek, waar een dikke laag stro ligt. Omdat we wat later op de dag zijn en onverwacht zijn komen binnenvallen, staan er geen knuffelkoeien klaar. De dieren die er nu staan zijn net gemolken en een beetje onrustig. De warmte straalt van hun lijven af, terwijl meneer de Boer ze geruststellend op de flanken klopt. Ze kijken ons nieuwsgierig aan met hun grote koeienogen. Het is een bijzondere ervaring om zo dicht bij koeien in de buurt te zijn. Ook een beetje onwennig, maar de koeien zijn zulke lieve beesten, die vinden het heerlijk om omhelst te worden. Koeien zijn uitstekend geschikt om mee te knuffelen, het contact is rustgevend voor mens en voor dier. Maar het kost wel tijd om contact met de dieren te krijgen, het zijn tenslotte geen machines, maar levende wezens van zo'n zevenhonderd kilo. Nee, beslist meneer de Boer ook, we komen niet op het juiste moment om met deze koeien in het stro te knuffelen. Ze laten het toe dat we ze over hun kop aaien, maar meer zit er niet in. We voelen ons een beetje indringers en laten de koeien gauw met rust.

Geer en Goor

Op de terugweg rijden we langs al het moois dat het Brabantse platteland hier te bieden heeft: een kikkerpoel om te picknicken, luxe FarmCamps-tenten die allemaal een eigen konijnenhok bij de tent hebben, de varkentjes Geer en Goor en de wc-potten in het weiland. Ja, naast het koeknuffelen kun je hier ook andere leuke groepsactiviteiten doen, zoals wc-borstel werpen of frisbee-golf. Meneer de Boer neemt de kinderen 's ochtends op safari, de stallen in en het door het bos. "Vaak plannen pa en ma een dagje pretpark," vertelt Schellekens, "maar de kinderen zitten alleen maar in de stal en bij de konijnen en paarden. Die willen helemaal niet weg!" Een dagje of vakantie op camping Breehees is leuk, leerzaam en gezond!

Lekker eten bij Den Overkant

Op een paar minuten rijden ligt restaurant Den Overkant, waar William, de zoon van meneer de Boer in de keuken staat als chefkok. Hier kun je de dag heerlijk beginnen met koffie of afsluiten met een maaltijd (zoals wij doen!). Dit gezellige en kindvriendelijke restaurant is 'in vriendschap verbonden met Breehees' en biedt zodoende ook arrangementen aan, waarbij de gasten vanaf het restaurant worden opgehaald met de boerentram van Breehees. Op tour met Meneer de Boer!

Maak verder kennis met Campingboerderij Breehees en Restaurant Den Overkant:

Foto 2. Een geruststellende aai is het enige dat de dames toestaan. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Meneer de Boer tussen de konijnen en kinderen. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Het oude paardje Pukkie wordt de hele dag door verzorgd. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. De kleine kalfjes sabbelen graag op onze handen. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 6. In de moderne koeienstal beleven de bezoekers van Breehees het platteland op z'n best. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 7. We zitten gelukkig droog in de tram van Meneer de Boer. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:08:05 · Gepubliceerd: 2014-08-12 21:06:46 - 4754