1

Te gekke ervaring: vliegen zonder vleugels

Voel je zo vrij als een vogel bij Indoor Skydive Roosendaal

Indoor Skydive Roosendaal: iedereen kan vliegen! Reportage door
Foto 1. In de wolken bij Indoor Skydive Roosendaal. Foto: Indoor Skydive Roosendaal.

18 augustus 2014 bijgewerkt: 10 september 2019 Toerisme Roosendaal, Noord-Brabant Na het bezoek aan Indoor Skydive Roosendaal staat de afdruk van de veiligheidsbril nog in mijn gezicht, zo strak had ik 'm voor de zekerheid aangetrokken. Dat levert natuurlijk gelach op. Maar het kan me niets schelen, ik heb een fantastische ervaring achter de rug! Vliegen is te gek!

Gezonde spanning

'We know why birds sing', staat er te lezen als je het gebouw van Indoor Skydive Roosendaal binnenkomt. Dat wil ik ook te weten komen! Kinderen staan te trappelen van ongeduld om de hoge tunnel in te mogen. Ik slik nog maar 's een keer en ook op de gezichten van de andere deelnemers staat de gezonde spanning te lezen. De instructeur glimlacht geruststellend en ik zet mijn helm op. Alle geluiden verstommen. Ik snoer mijn veiligheidsbril nog een keer extra aan...

Zweven op de wind

Instructeur Luuk staat te wachten in de windtunnel van 12 meter hoog. Oké, goed nadenken, wat was de juiste vlieghouding? Knieën iets gebogen, armen in een U-vorm naast je hoofd, kin omhoog houden. En dan laat ik me voorover vallen, alsof ik uit een vliegtuig spring. Maar de windstroom (200 kilometer per uur!) vangt me direct op en ja hoor: ik zweef. Luuk grijpt me meteen vast en gebaart dat ik moet ontspannen. Tja, dat is even wennen, het is lastig genoeg om een stabiele houding te krijgen. En net als het een beetje lukt, is de minuut om en moet ik onverbiddelijk de tunnel weer uit. Maar er wachten nâg vier sessies, dus ik heb nog alle tijd om te leren vliegen als een vogel.

Opgestoken duim en brede grijns

Om de beurt mogen de zes deelnemers van ons groepje de tunnel in vallen. Als de twee kinderen aan de beurt zijn, luwt de wind wat, omdat zij veel lichter zijn dan volwassenen. Ze dartelen als veertjes door de ruimte en Luuk laat ze zelfs een koprol maken. Communiceren met de instructeur of de andere deelnemers is niet echt mogelijk; het beperkt zich tot opgestoken duimen, brede grijnzen en een paar handgebaren van Luuk. Met het grootste geduld helpt hij iedereen een goede zweefhouding aan te nemen en stukje bij beetje laat hij zien wat er allemaal mogelijk is. Die sessies van een minuut worden bewust gedaan, voor de veiligheid. "Tijdens de eerste twee sessies ben je zo onder de indruk van de ervaring," vertelt Paul Elsten van de marketingafdeling. "Dan heb je niet eens in de gaten wat er gebeurt en wat de instructeur je probeert duidelijk te maken. Hoe vaker je het doet, hoe leuker het is en hoe meer je in de gaten krijgt wat er mogelijk is!"

Geschikt voor alle mensen

Skydiven is een ideale activiteit voor mensen met een lichamelijke beperking. Omdat ze gewichtsloos zijn in de windtunnel, hebben ze geen hinder van hun beperking. Zelfs mensen met een dwarsleasie kunnen hier terecht. Alleen als je schouderklachten hebt of zwanger bent, is het niet verstandig om te gaan skydiven. Er komt veel druk op je schouders en heupen te staan. Maar voor kinderen is skydiven wel geschikt. Sterker nog, er is een speciale Kidsfly Club, waar kinderen met leeftijdsgenoten samen het vliegen kunnen ontdekken. "Kinderen doen het vaak beter dan hun ouders, dat is leuk om te zien!", vertelt Paul. "Ook professionals trainen hier, bijvoorbeeld sporters die aan 'formation skydive' doen, dus die in formatie moeten komen en bepaalde figuren maken door elkaar vast te houden. Zij oefenen hier en analyseren dat eindeloos." Maar juist ook amateurs kunnen komen skydiven, om eens te ervaren hoe het is om te vliegen zonder vleugels.

Vliegen als een vogel

Aan zingen kom ik niet echt toe in de tunnel, maar het vliegen wordt bij elke sessie leuker. De man die de windkracht reguleert, laat me af en toe wat hoger vliegen, of Luuk grijpt me vast en daar zoeven we naar de nok. Een wervelende ervaring, die nog véél langer mag duren. Ik vlieg snel weer eens terug naar Roosendaal!

Instructeur Luuk geeft een demonstratie

Foto 2. Vliegen zonder vleugels is een gave ervaring! Foto: Indoor Skydive Roosendaal.

Laatst gewijzigd: 2019-09-10 12:17:51 · Gepubliceerd: 18 augustus 2014 - 4181