Oneindig speurplezier in GeoFort

GeoFort: spannende speurtochten en doolhoven Recensie door
Foto 1. Maak een 3D-scan van je hoofd bij Flat & Funny!

25 augustus 2015 bijgewerkt: 23 juni 2016 Wetenschap Herwijnen, Gelderland Een forteiland dat helemaal in het teken staat van experimenten met kaarten en navigatie. Dat klinkt niet alleen superspannend, dat ís het ook. De mystery guests van DagjeWeg.NL speuren stiekem GeoFort af, één van de tien gelukkige genomineerden voor de DagjeWeg.NL Award 2015, voor de ultieme praktijktest.

Vlakbij het pittoreske Asperen verrijst de vesting waar we GeoFort kunnen vinden. Van een bijzondere locatie kunnen we zeker spreken. Zelfs de entree heeft iets mystieks: door een smal gangetje volgen we het pad naar de kassa. Op een tafeltje in de hal liggen speurtochten om gratis mee te nemen. Een fotospeurtocht voor kinderen van vier tot acht jaar, een coördinatenquiz voor kinderen van acht tot twaalf jaar en een boekje met informatie over het fort van vier tot honderd jaar; aan iedere leeftijdsgroep is gedacht.

Nederland van Boven

In de Buskruitbioscoop zakken we weg in luxueuze, rode stoelen en kijken we de serie Nederland van Boven. We maken een eigen kompas, overleven aardbevingen in de Earthquake Shake en reizen terug in de tijd door de 4D-globe te draaien in Tossing & Turning. In ieder hoekje van de overdekte afdeling van GeoFort valt iets te beleven. Met al die interactieve elementen raken de kinderen niet uitgespeeld; terwijl ze tegelijkertijd grote hoeveelheden informatie tot zich nemen. Gaaf om te zien dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten!

Bekijk de ervaringen van de mystery guest #9:

Expedition Earth

Zal de GeoExperience buiten net zo doordacht zijn? De zonnestralen lokken en terwijl we het buitenterrein verkennen, stuiten we op een mysterieus gevaarte: Expedition Earth. Onder leiding van dr. Moho en Otto Lidenbrock razen we met honderdvijftig kilometer per uur door steenkool en zand naar wel 2.900 kilometer diepte.

Bedankt, #GeoFort! We hebben genoten. Enneh. Dit is de #Vleermuizenspeurtuin waar je #gratis in kunt🍃

Een foto die is geplaatst door Redactie DagjeWeg.NL (@dagjeweg.nl) op

Maar daar houdt het niet op, want het ultieme doel is het middelpunt van Moeder Aarde. Hier is het wel 4.000 graden celsius, om claustrofobisch van te worden! Gelukkig schiet de lift al snel weer omhoog en zetten we enkele minuten later weer voet op vaste grond. Na een dwaaltocht door het doolhof, een ritje met de trekpont naar Nederland op schaal 1:25.000 in de fortgracht en een wandeling door de desoriëntatietunnel begint de maag te knorren.

Hapje eten

Om ons heen zien we mensen meegebrachte broodjes nuttigen bij de picknicktafels. Een pluspunt dat dat hier mag, want met een gezin ben je normaliter heel wat eurootjes lichter voor lunch in een willekeurig recreatieoord. De prijzen bij GeoFort zijn sowieso schappelijk, ook als het aankomt op horeca. Vanuit het 3D Café hebben we - al nippend aan onze koffie - zicht op de Vleermuizenspeurtuin van Staatsbosbeheer, die gratis te bezoeken is. Een drietal kinderen bouwt een hut, waarbij één jongetje duidelijk het leiderschapstalent in zich heeft. "Als jij nu deze zo doet, en jij bouwt die muur tot hier; dan komt het helemaal goed." Moeders ligt ondertussen tegen een boompje aan met een boek.

Conclusie: toffe locatie en oneindig speelplezier

De GeoExperience is een ware belevenis, waarbij vele interessante weetjes verpakt zijn in oneindig speelplezier. Een absolute aanrader voor jong en oud, op een prachtige, historische locatie. Met openbaar vervoer is het forteiland wat moeilijk bereikbaar, dus daar moet je even rekening mee houden. Maar de innovatieve manier waarop GeoFort vrijwel iedere leeftijdsgroep weet te boeien, maakt dat helemaal goed. De nominatie voor de DagjeWeg.NL Award 2015 is welverdiend!

Dagje uit geweest? Beoordeel een uitstapje!
Foto 2. Bij Powers of Ten maak je een duizelingwekkende reis door ons zonnestelsel. Foto's: Caroline de Vente
Foto 3. Vaar met de trekpont door de fortgracht naar een drijvende kaart van Nederland, 1:25.000!
Foto 4. Bij Tossing & Turning zie je hoe de wereld door de jaren heen veranderd is.

Laatst gewijzigd: 2016-06-23 09:03:21 · Gepubliceerd: 25 augustus 2015 - 6659

Activiteiten GeoFort

Nu te bezoeken

Vanaf volgende week te bezoeken

Binnen enkele weken te bezoeken

Stadswandeling met gids door Leerdam


Stadswandeling met gids door Leerdam