1

Reis door tijd en ruimte op Museumplein Limburg

Museumplein Limburg opent drie hypermoderne musea

Continium discovery center Nieuws door
Foto 1. Museumplein Limburg heeft het allemaal: design, wetenschap, techniek en lol. Foto: Cube design museum.

archief oud artikel 25 oktober 2015 Toerisme Kerkrade, Limburg Meehelpen in een echt laboratorium, ontdekken hoe je er over tien jaar uitziet, de wereld bekijken vanuit de ogen van een astronaut. Al deze dingen en nog veel meer beleef je op Museumplein Limburg in Kerkrade. Daar vind je nu niet langer alleen Continium discovery center, maar ook Columbus earth theater en Cube design museum.

Nieuwe beleving op Museumplein

Museumplein Limburg heeft twee nieuwe musea! Naast Continium staan het hypermoderne en unieke Columbus en Cube er nu ook. Je kunt combitickets bestellen zodat je ze - met korting - alle drie op één dag kunt bezoeken. Bij de musea kun je niet alleen veel bekijken, je kunt alles zelf beleven! Het plein opent op 25 oktober. Wat kun je waar precies doen en ervaren op Museumplein Limburg?

Van citruspers tot dikke knuffel

Cube: het allereerste designmuseum van Nederland. Heel speciaal, maar wat kun je er doen? Cube heeft zes verdiepingen. Op de onderste verdiepingen in het gebouw zijn allerlei tentoonstellingen waar je ontdekt wat 'design' nou eigenlijk is en hoe je het terugziet in ons leven. Een voorbeeld hiervan is een expositie over de citruspers - ja, dat is ook design. Je ziet hoe het begon als een leuk idee dat op zich wel werkte maar er lelijk uitzag. En hoe er vandaag de dag een ontzettend kunstige citruspers bestaat, die totaal niet goed werkt. Dat kan dus de keerzijde zijn van design.

Design kan ook juist ontroeren: er bestaat een speciaal vest dat mensen met angsten en stoornissen kunnen dragen. Wanneer ze op een knopje drukken, trekt het vest samen en voelt het alsof je een dikke knuffel krijgt.

Op de bovenste verdiepingen werken studenten samen met professionele designers. Een soort leerschool waar je als bezoeker ook aan mee mag doen. Neem een kijkje tijdens het ontwerpproces, stel vragen aan de studenten en experts of verzin eigen ideeën voor nieuwe creaties. Wie weet ontdek je je eigen designtalent!

Een planetarium op z'n kop

Columbus earth theater is niet te missen op het plein. Zie je een gigantische bol die half boven de grond uitsteekt? Dat is 'm! In het bolvormige gebouw zijn twee verdiepingen. Boven heb je een filmzaal waar je de hele dag voorstellingen van National Geographic kunt bekijken. Er zitten prachtige tussen. Eentje over zeemonsters, een over de geschiedenis en de religies in de stad Jeruzalem en nog meer. Het is in 3D, dus een echte beleving waarbij alles op je af komt.

In de onderste helft van het gebouw zit het enige planetarium op de hele wereld dat ondersteboven staat! Je kijkt vanaf een speciaal balkon met een vloer van glas naar de aarde. Letterlijk. Je ziet namelijk precies wat astronauten in de ruimte ook zien! Dat maakt deze ervaring zo bijzonder, omdat je bij een planetarium normaal gesproken omhoog kijkt. Het heet Earth - Our Planet, Our Home. Geen zorgen, je kunt je aan een reling vasthouden voor het geval je even van je sokken wordt geblazen. Heel gaaf om mee te maken, vooral als je bedenkt dat maar vijfhonderd astronauten ooit zo'n uitzicht hebben gezien. En nu jij ook!

Test en ervaar het zelf

Continium gaat over wetenschap en techniek. Eigenlijk zijn we dagelijks met wetenschap en techniek bezig, vaak zonder dat we dit zelf in de gaten hebben. Continium laat hier in exposities voorbeelden van zien. Zoals SMARTphone!, waarbij je een tijdreis maakt vanaf de allereerste telefoon tot de smartphones van nu. Niet alleen de techniek zelf is veranderd, maar ook hoe we ermee omgaan en hoe belangrijk het is in ons leven. Leuk detail: je museumgids is een speciale app op je smartphone en meet alles wat je doet en ziet. Aan het einde van de expositie zie je je eigen resultaten terug op een digitaal bord.

In het museum kun je lekker veel zelf doen. Er zijn allerlei doe-stations te vinden: lanceer een raket, speel watervoetbal, bouw robots, maak je eigen speelgoed en nog veel meer. Een voorproefje van hoe jij als professor zou zijn!

Gezellig op het plein

Museumplein ligt vlak naast het station van Kerkrade - handig! - en is een openbare ontmoetingsplek voor iedereen, ook voor mensen die de musea niet bezoeken. Er zijn gratis tentoonstellingen waar je op je gemak langs kunt slenteren en er staat een groot touchscreen waarop je ziet wat er in de musea om je heen te doen is – mocht je toch ineens willen gaan. In de lente en zomer staan er muzikanten op het plein voor nog meer gezelligheid.

Foto 2. Zie de wereld vanuit het oogpunt van een astronaut. Foto: Columbus earth theater.
Foto 3. Columbus neemt je mee op een speciale reis. Foto: Columbus earth theater.
Foto 4. Werk als wetenschapper in een lab. Foto: Continium discovery center.

Laatst gewijzigd: 2022-01-17 17:30:21 · Gepubliceerd: 25 oktober 2015 - 5948