Koken, dineren en marcheren bij NMM

Festival Militair Culinair |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Lekker eten en daarna de stormbaan op!

26 februari 2016 Toerisme Soest, Utrecht Hoe doen militairen en mariniers dat eigenlijk, eten koken op de meest bijzondere plekken? Beleef op 27 en 28 februari de gebruiken van de militaire keuken en proef klassieke militaire gerechten tijdens Festival Militair Culinair bij het NMM. Camoufleer cupcakes, ontdek recepten en als extraatje flanst topkok Rudolph van Veen heerlijke gerechten voor je in elkaar. En voor kinderen zijn er allerlei spannende activiteiten!

Foto 1. Topkok Rudolph van Veen maakt speciale gerechten tijdens kookdemonstraties. Foto: Nationaal Militair Museum.

Klassiekers uit de militaire keuken

Koken is soms al lastig genoeg, laat staan wanneer je maaltijden in een pot boven een vuur in the middle of nowhere moet bereiden. Tijdens Festival Militair Culinair ontdek je klassieke recepten van het leger. Op de traditionele manier én met een lekkere, culinaire twist. Maar wat zijn nou eigenlijk echte militaire klassiekers? Jeroen Klaphake, NMM: "Rats, kuch en bonen (ook wel het soldatendiner), bonenschotels, stamppotten en blauwe hap." Blauwe hap is marinejargon voor een Indonesisch rijsttafel. Op het foodfestival zijn veldkeukens te zien uit verschillende gebieden en tijdsperiodes, met typische soldatengerechten. Jeroen legt uit: "Bij demonstraties wordt een klassiek soldatengerecht gekookt dat past bij dat type veldkeuken. Bijvoorbeeld andijviestamppot, Moreta - een Romeinse salade - en goulash." Natuurlijk mag je hapjes proeven bij de veldkeukens! Wie echte trek heeft, kan ook een volledige maaltijd bestellen. De extra lekkere culinaire variant, uiteraard.

Gecamoufleerde cupcakes

Enthousiaste thuiskoks opgelet: topkok Rudolph van Veen laat in kookdemonstraties zien hoe je van klassieke militaire gerechten een culinaire variant voor thuis maakt. Interessant weetje: in zijn diensttijd werkte hij zelf in een veldkeuken. Dit weekend doet hij dienst als jury voor een cupcakewedstrijd voor kinderen. Wie als beste een cupcake camoufleert, wint eeuwige roem en - niet te vergeten - de complimenten en goedkeuring van een echte topkok.

Geen tijd om uit te buiken

Trek je kisten maar vast aan, want op Festival Militair Culinair wordt niet alleen maar gegeten! Er zijn allerlei leuke activiteiten, speciaal voor kinderen. Van uitbuiken heeft het leger namelijk nog nooit gehoord. Zodra je de militaire maaltijd achter de kiezen hebt, begint je dienst! Laat je schminken als militair en meld je bij de drilsergeant voor een oefening op de stormbaan! Test hoelang jij het volhoudt tijdens een oefening op de loopband terwijl je allerlei zware spullen mee moet sjouwen, net als echte soldaten in training. Heb jij het in je om militair te worden?

Festival Militair Culinair vindt plaats bij het NMM en is in het weekend van 27 en 28 februari toegankelijk tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Toegang tot het foodfestival is gratis. Een bezoek aan het museum kan alleen tegen betaling.
Foto 2. In de militaire eetcultuur is het vaak creatief koken met beperkte middelen. Foto: Nationaal Militair Museum.
Foto 3. Kom dit weekend langs en proef van de militaire keuken! Foto: Nationaal Militair Museum.

Laatst gewijzigd: 2016-02-24 16:59:47 · Gepubliceerd: 2016-02-24 11:18:21 - 1412