Van Muiderslot tot Bommelstein: bekijk middeleeuwse droomkastelen

Bekijk de tentoonstelling Van Muiderslot tot Bommelstein |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

75 jaar Tom Poes, vier zijn verjaardag in het Muiderslot!

20 maart 2016 Toerisme Muiden, Noord-Holland 2016 is het jubileumjaar van Tom Poes. Deze stripfiguur bestaat dit jaar namelijk al 75 jaar! Vier zijn verjaardag van zondag 20 maart tot en met maandag 31 oktober in het Muiderslot! In de tentoonstelling Van Muiderslot tot Bommelstein ontdek je allerlei overeenkomsten tussen het Muiderslot en kasteel Bommelstein uit de strips van Marten Toonder.

Foto 1. Met het hele gezin naar het Muiderslot! Foto: Muiderslot.

Zie je overal leeuwen en beren?

Vier het jubileum van Tom Poes

Door de jaren heen is er heel wat veranderd in de kastelen. Maar klopt het beeld dat wij hebben van middeleeuwse kastelen eigenlijk wel? Of maken we er in ons hoofd een droomkasteel van? Tijdens de tentoonstelling Van Muiderslot tot Bommelstein ontdek je hoe kastelen er vroeger uit zagen en wat hierin is veranderd. "Het leuke van deze tentoonstelling is dat je op zoek gaat naar overeenkomsten tussen het Muiderslot en kasteel Bommelstein uit de strips over heer Olivier B. Bommel en Tom Poes", vertelt Carmen Zuidema van Muiderslot. "Natuurlijk zie je de vier torens, die bijna ieder kasteel heeft, maar wist je dat er bij beiden kastelen vaak leeuwen en beertjes te zien zijn? Op de haard en boven de trap bijvoorbeeld." Misschien ontdek je nog wel meer dingen die hetzelfde zijn!

Ontmoet Tom Poes tijdens de opening

Heb je er altijd al eens uit willen zien als heer Olivier B. Bommel? Laat je dan schminken tijdens de opening op zondag 20 maart. Of ren meteen door naar de verteltheatervoorstelling over Tom Poes in de Middeleeuwen. Maar pas op dat je niet tegen de echte Tom Poes aanloopt, want die kan hier natuurlijk niet gemist worden! Voor de liefhebbers is er een heuse Bommelbeurs waar je allerlei boeken en strips kunt kopen. "In het Muiderslot zijn tijdens de tentoonstelling allerlei Bommel-attributen te vinden", zegt Carmen. "Een Bommeljasje, zijn stoel en korte filmpjes over zijn leven." Het Muiderslot gaat daardoor nog meer op Bommelstein lijken!

Kinderen knutselen een eigen kijkdoos

Genoeg rondgesnuffeld in het kasteel? Kinderen kunnen tijdens de tentoonstelling spieken in de kijkdoosjes. Hierin zijn allerlei soorten en maten middeleeuwse kamers te zien. En beginnen de creatieve handjes te jeuken bij het zien van die kamers? Dan kunnen ze zelf aan de slag met hun eigen kijkdoos! Als het goed is hebben ze tijdens de tocht door het kasteel al heel wat mooie voorbeelden gezien...

Vier Pasen op het Muiderslot

Op het Muiderslot zijn rondom de paasdagen allerlei leuke activiteiten. Bekijk de roofvogelshow of ga kijken bij de ambachtelijke mandenvlechter op het slotplein. Kinderen kunnen een paasknutsel maken en die mag natuurlijk mee naar huis!
Foto 2. Het Muiderslot: een middeleeuws droomkasteel? Foto: Muiderslot.
Foto 3. Ken je Tom Poes al? Ontmoet hem in de tentoonstelling Van Muiderslot tot Bommelstein. Foto: Muiderslot.
Foto 4. De ontwerptekening van het Muiderslot. Foto: Muiderslot

Laatst gewijzigd: 2016-08-29 11:55:57 · Gepubliceerd: 2016-03-16 19:29:59 - 3445