Sta stil bij de oorlog in Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon vertelt het verhaal van de Slag om Overloon

Slag om Overloon in Oorlogsmuseum Overloon Nieuws door
Foto 1. De expositie vertelt het verhaal over de militaire operatie én over de duizenden slachtoffers. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

archief oud artikel 2 mei 2016 Geschiedenis Overloon, Noord-Brabant Oorlog hoort thuis in het museum, vinden ze in Overloon. Het museum laat de geschiedenis zien van de Slag bij Overloon en de bevrijding van Venray. Een strijd zo heftig dat die nooit vergeten mag worden.

Dramatisch verhaal

Midden in de grote hal van het Oorlogsmuseum Overloon is ruimte gemaakt voor een bijzondere expositie. Met foto's en film wordt in dit paviljoen het verhaal verteld van de de Slag bij Overloon en de Bevrijding van Venray. Een dramatisch verhaal: op 27 september 1944 moesten drieduizend mensen uit Overloon en dorpen in de buurt hun huizen verlaten, op last van de Duitsers. Die hadden het gebied nodig om te beschermen tegen de geallieerden. Een ingewikkelde militaire operatie, maar ook ellendig voor de betrokken burgers. Ze vonden met z'n allen onderdak in de kelders van twee psychiatrische inrichtingen, zonder sanitair, met appels als eten en weinig water. Toch waren daar ook de bombardementen te hoen en te voelen.

Bevrijding met een zwart randje

Op 17 oktober werd de stad bevrijd, maar de Britten lieten de onfortuinlijke gezinnen nog niet naar huis gaan en ze werden nog eens geëvacueerd, nog dieper Brabant in. Toen de vluchtelingen maanden later terug kwamen in Overloon, was er weinig meer over van hun huizen. Een gebeurtenis die veel impact had, in die tijd helemaal, maar ook nu nog. Oorlogsmuseum Overloon wil de verhalen graag vertellen en heeft een expositie in twee delen: de militair-historische ontwikkeling en de gevolgen voor de bevolking in de regio worden in beeld gebracht.

Neem nu voordelig een kijkje in Oorlogsmuseum Overloon en bestel tickets met 25% korting!
Foto 2. De Slag om Overloon had een geweldig grote impact op de burgers van Overloon. Foto: Oorlogsmuseum Overloon
Foto 3. Na een bezoek weet je precies wat er in Overloon en Venray in 1944 gebeurde. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Laatst gewijzigd: 2016-05-02 15:16:21 · Gepubliceerd: 2 mei 2016 - 479

Activiteiten Oorlogsmuseum Overloon

Vanaf volgende week te bezoeken

Meivakantie in Oorlogsmuseum Overloon


Tijdens de meivakantie is er van alles te beleven: * Maak een foto in een Jeep, veteranen vragen-uurtje, word verzetsstrijder, voel zelf hoe zwaar wapens uit WO2 zijn, etc. Kijk voor info op:...