Dagje uit met Dokter Tinus

Verken het decor uit de televisieserie Dokter Tinus

Dagje uit in Woudrichem Reportage door
Foto 1. Volg de route langs de hotspots uit de serie Dokter Tinus. Foto: DagjeWeg.NL

4 juni 2016 bijgewerkt: 7 maart 2023 Toerisme Woudrichem, Noord-Brabant Het is een feest van herkenning voor de echte fans: een dagje rondlopen in Woudrichem. Speur rond naar de sporen van de populaire televisieserie Dokter Tinus, die in dit prachtige stadje is opgenomen! DagjeWeg.NL nam de proef op de som en keek voor je rond in 'Woerkum'.

Filmset in Woudrichem

De lol begint al als je Woudrichem nadert. Wie ziet het eerste iets bekends uit de serie? Bij het binnenrijden van Woudrichem staat er niet alleen een bordje met de officiële naam, maar ook met 'Woerkum', zoals de plaats in de televisieserie heet (en trouwens ook in het Brabantse dialect). Het stadje ligt rustig te stoven in de meizon en aan niks is te zien dat hier regelmatig een filmset wordt ingericht. Maar dat wordt anders als je de wandelroute 'Stappen met Tinus' in je handen houdt. Bij veel, vaak onopvallende plekken, wordt genoemd welke scène er is opgenomen of waarom die plek een belangrijke plaats heeft in de serie.

Foto 2. Het schattige huisje van juf Lisa. Foto: DagjeWeg.NL

Toeristen voor Tinus

De wandelroute haal je voor een euro bij de Wereldwinkel. Als je daar binnen staat, is het moeilijk te geloven dat je midden in het politiebureau van agent Ken Derks staat. Voor de opnames worden allemaal panelen voor de schappen gezet, vertelt de medewerkster van de winkel. Ook weet ze te vertellen dat er heel wat Tinus-toeristen op het stadje afkomen. Allemaal nieuwsgierig naar het decor waarin onder meer acteurs Thom Hoffman, Jennifer Hoffman en Tygo Gernandt nu voor de vijfde keer bezig zijn met filmopnames.

Eerst maar verder op pad, eens kijken wat er nog meer te zien is. Het markante huis van de dokter zelf bijvoorbeeld. En ja hoor, een straat verder loop je zomaar tegen de mooie dokterswoning aan. Voor de echte fan zal het voelen alsof de norse huisarts elk moment door de deur kan komen, op weg naar een patiënt. Datzelfde geldt voor de groentewinkel van tante Jannie en de apotheek van mevrouw Hanszen, waar de grote weegschaal nog in de etalage staat.

Foto 3. Jahoor, het staat op de deur: hier is de praktijk van dokter Elsenbosch. Foto: DagjeWeg.NL

Wandelen over de vesting

Woerkum is een prachtig stadje. Groen, gezellig en oud. Het stadje ontstond al in de negende eeuw, maar de vestingsgordel die er om heen loopt, is veel later gebouwd. Al wandelend over de vesting kom je verschillende plekken tegen uit de serie. Het eerste huis van juf Lisa bijvoorbeeld, je ziet de frietkraam die een paar keer voorkomt en nog een huis waar juf Lisa woonde. En hé, zou dat de basisschool zijn? Bovendien heb je vanaf de vesting prachtig zicht op bijvoorbeeld de Martinuskerk (ja, die heet echt zo), waar de dokter en de juf trouwden. Deze kerk is elke zaterdag in het zomerseizoen te bezichtigen en je kunt hier ook de toren beklimmen.

Foto 4. De toren van de Martinuskerk torent overal bovenuit. Foto: DagjeWeg.NL

Restaurant de Gijsbert

Uiteraard kom je ook langs restaurant de Gijsbert, die in het echt restaurant De Stroming heet. De Gijsbert is het domein van Bert en Gijs de Groot, het restaurant fungeert ook als ontmoetingsplaats voor de dorpelingen. Nog meer leuke restaurantjes in Woudrichem zijn het drijvende pannenkoekenschip De Pannenkoekenbakker of Restaurant De Gevangenenpoort of een verdieping hoger, Bistro Nok, die zoals de naam al zegt in de nok van de poort zit.

Foto 5. Pitstop bij 'restaurant De Gijsbert'. Foto: DagjeWeg.NL

Nog meer te doen in Woudricem

  • Als je verder nog wat rond in Woudrichem, dan kom je ook langs het Visserijmuseum. In het Arsenaal, waar vroeger kanonnen werden opgeborgen, vind je nu het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum. Woudrichem was altijd erg belangrijk voor de zalmvisserij. Die geschiedenis wordt op een aantrekkelijke manier verbeeld in het museum, met onder meer attributen van de riviervisserij, foto's en originele vissersscheepjes.
  • Leuk om te bezoeken: de jaarlijkse Visserijdagen in augustus. Of de museumhaven, tegenover restaurant De Stroming. Tijdens plaatselijke feestdagen worden hier oude vissersambachten gedemonstreerd.
  • Korenmolen Nooit Gedagt is ook aardig om even langs te lopen. De molen is nog elke dag in bedrijf, enkel op windkracht. In de bijbehorende winkel kun je allerlei lekkers kopen.
  • Met de fiets-voetveer kun je naar onder meer Gorinchem, Fort Vuren of Slot Loevestein. Overnachten kun je uitstekend doen in de sfeervolle bed en breakfast Oud Woudrichem.

Foto 6. Van alles te doen in dit pittoreske stadje. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 7. Heerlijk wandelen over de vesting. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 8. Gezellig samen schepen kijken. Foto: DagjeWeg.NL
First Class Entertainment ontwikkelde de wandelroute Stappen met Tinus. Via www.doktertinus.com is ook een geleide wandeling te boeken, onder leiding van 'dokter Alice'. Leuke filmweetjes en verborgen setlocaties ontdek je met dit leuke, betaalbare arrangement.
Foto 9. De bekende dokterspraktijk van Dokter Tinus. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-03-07 10:45:23 · Gepubliceerd: 4 juni 2016 - 20196