Spot de Big Four op safari op de Veluwe

Uit in de natuur |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Oog in oog met het grootste wild van Nederland

15 juni 2016 Natuur Kootwijk, Gelderland Er lopen sinds april vier Duitse wisenten rond op de Veluwe. Enorme beesten zijn het: een mannetje wordt zo'n achthonderd kilo. Zie de de grote bizons nu tijdens een wisenten excursie met eigen ogen in de Hollandse wildernis. Er rijdt dagelijks een treintje met een gids door het natuurgebied. Wie weet welke bijzondere beesten je onderweg allemaal tegenkomt!

Foto 1. De wisent is het grootste wild van Nederland en is te zien op de Veluwe. Foto: © Leo Linnartz.

Op safari in Gelderland

Ga mee op een wisentensafari op de Veluwe en bekijk het grootste wild van Nederland in zijn natuurlijke omgeving. Vanaf 14 juni rijdt er een treintje over de Veluwe, onder begeleiding van een IVN gids die van alles over de flora en fauna in het gebied vertelt. De wisenten zijn de nieuwste toevoeging wat fauna betreft: de gigantische bizons lopen sinds april in het natuurgebied rond. Maar wat maakt wisenten eigenlijk zo bijzonder? Jan Wolleswinkel van Stichting Wisent op de Veluwe vertelt: "Wisenten zijn Europese bizons die duizenden jaren geleden in Europa leefden. Ze waren bijna uitgestorven maar de laatste honderd jaar zijn er pogingen gedaan om ze te laten voortbestaan. Het zijn hele grote en zeer speciale dieren. De wisenten moeten naast de herten, reeën en wilde zwijnen bij de Big Four van Nederland gaan horen." Op dit moment lopen er drie koeien en één kalfje in het natuurgebied rond. Er was eerder ook een stier, maar die is helaas gestorven.

Weer of geen weer

Regen of zonneschijn, de excursie gaat in principe altijd door. Garanderen dat bezoekers ook daadwerkelijk wisenten te zien krijgen, gaat helaas niet - het gebied is vierhonderd hectare groot. Wel zijn er verrekijkers beschikbaar en is één wisent voorzien van een zender, zodat de gids hem ongeveer op kon sporen. In totaal duurt de excursie drie uren - handig dus om voldoende eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Of het treintje met gids altijd nodig zullen zijn om de wisenten en andere dieren van de Big Four in het wild te spotten, is nog niet zeker. Jan: "We hopen op den duur wandelpaden in die gebieden aan te leggen, maar het eerste jaar zijn alleen begeleide excursies mogelijk."

Handig om te weten

Het startpunt van de excursie is vakantiepark De Berkenhorst in Kootwijk en de aanvangstijd is 15:30 uur. De organisatie raadt bezoekers aan echt op tijd te zijn, want het treintje trekt al kort na aanvang de natuur in. Er kunnen maximaal vijftien mensen mee op de excursie. Een kaartje kost € 12,50 per persoon en is online te reserveren. Let op: een lange wandeling door de natuur is ook onderdeel van de safari. Hierdoor is het helaas een minder geschikt uitstapje voor mensen die slecht ter been zijn.
Foto 2. Op de Veluwe loopt ook een kalf rond. Misschien zie je 'm wel tijdens de excursie. Foto: © Leo Linnartz.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-08-07 11:14:42 · Gepubliceerd: 2016-06-15 10:07:46 - 1761