Duik tussen de Leidse lakens

Voor de Leidse Lakenfeesten 2016

Leidse Lakenfeesten 2016 Nieuws door
Foto 1. De spannende Dragonbootraces. Foto: organisatie Leidse Lakenfeesten.

archief oud artikel 22 juni 2016 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Als je in Leiden woont weet je wat dit betekent: de lakens hangen uit het raam. Dan is het feest in de stad! En Leidenaar of niet, de Leidse Lakenfeesten mag iedereen mee vieren. Duik in het feestgedruis en geniet van muziek, optredens en de traditionele peurbakkenrace.

Lakenfeesten: een traditie in Leiden

De zomer is in Leiden niet compleet zonder de traditionele Leidse Lakenfeesten van 23 tot en met 26 juni. Dit jaarlijkse evenement dankt haar naam aan de geschiedenis van Leiden als textiel- en lakenstad. Maar behalve wat fleurige lakens uit de ramen heeft dit evenement nog veel meer in petto. Op de Beestenmarkt begint het feestje op donderdag al met de kermis. En op de Garenmarkt trapt Leiden Culinair af met de lekkerste hapjes van vooral Leidse restaurants. Van Italiaans tot gewoon Nederlands: Leiden is in alle keukens thuis.

Peurbakkentocht

Een echte klassieker tijdens de Lakenfeesten is de Peurbakkentocht. Mooi versierde boten varen in een lange rij door de Leidse grachten, van de kant bewonderd door het toegestroomde publiek. De Peurbakkentocht start op vrijdag om 19:00 uur. Een tweede spektakel staat op het programma van zaterdag: de Dragonboatrace! In drakenboten roeien de teams geestdriftig hun weg naar de finish. Het publiek bijt ondertussen op de nagels. Wie krijgt de drakenkop als eerste over de finish?

Nieuw in 2016

Voor het eerst laten ook de Leidse kunstenaars zich zien tijdens de Lakenfeesten. Op zaterdag en zondag staan er twintig kramen op de Hooglandse Kerkgracht en presenteren de kunstenaars hun werk. Eén grote expositieruimte! Op beide dagen zijn er van 13:00 uur tot 16:00 uur workshops voor kinderen.

Foto 2. De beroemde Peurbakkentocht. Foto: organisatie Leidse Lakenfeesten.
Foto 3. Wie van de straatmuzikanten wint de Gouden Pet? Foto: organisatie Leidse Lakenfeesten.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:25:04 · Gepubliceerd: 22 juni 2016 - 1830